Havi 100 ezer forintos támogatás a szórványban magyarul tanító pedagógusoknak

Havi 100 ezer forintos támogatás a szórványban magyarul tanító pedagógusoknak

2017.09.20. | Károly Ignác

Annak érdekében, hogy fennmaradjon a magyar nyelvű iskolarendszer Kárpátalján, a magyar kormány támogatásával indul program, amely az otthonmaradás előnyeiről győzné meg a távozni készülő …

Tovább
Magyar kulturális fesztivál Ungváron

Magyar kulturális fesztivál Ungváron

Tovább
Kitisztítjuk Kárpátalját!

Kitisztítjuk Kárpátalját!

Tovább
Magyar mindennapok Kárpátalján címmel nyílt megrendítő erejű fotókiállítás Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületében. Az MTI fotósának, Mohai Balázsnak a képei a Beregszászon és környékén, létminimumon, vagy az alatt élő gyermekek életébe engednek betekintést. A kiállítást Magyar Levente külügyi államtitkár nyitotta meg.
Címkék: galéria, hírek
2017.06.25.
Nagyon fontos, hogy az anyaországi és a határon túli magyarok összetartozásáról ne csak beszéljünk, hanem tegyünk is érte. Éppen ezért volt fontos, hogy immár kilencedik alkalommal szerveztek találkozót öt egykori, jelenleg Ukrajnához és Romániához tartozó máramarosi koronaváros - Huszt, Técső, Visk, Hosszúmező és Máramarossziget - számára.
2017.06.24.
Sikerrel zárult a magyar kormány által támogatott magyar nyelvtanfolyam második szakasza Kárpátalján
2017.06.23.
Hétről hétre jelennek meg olyan írások az országos ukrán médiában, amelyek magyar szeparatista, revizionista törekvésekről számolnak be. Olyan dolgokat és szándékot vélelmeznek, amely a valósággal még csak köszönőviszonyban sincs.
Címkék: hírek, vélemény
2017.06.20.
A határainkon túl, több olyan terület is van, ahol igen sok magyar él, ám a népesség összetétele már nem olyan, mint volt évtizedekkel ezelőtt, hiszen az elcsatolt részeken egyre több a román, szlovák, szerb, vagy éppen ukrán.
2017.06.19.
Bejárták a közösségi médiumokat a hétvégén Huszton megörökített képek. Sajnos nem a híres várromról, vagy Kárpátalja egyik legrégebbi templomáról készültek a fotók, hanem arról, hogy ismeretlenek zöld festékkel leöntötték a Kölcsey-emlékművet, amelyen a szerző arcképe mellett a Huszt c. epigramma is olvasható. Talán mindnyájan emlékszünk rá tanulmányainkból: „bús düledékeiden, Husztnak romvára, megállék…”
Címkék: hírek, história
2017.06.18.
A Beregszászért Alapítvány 2017. július 1.-én 13.00 órai kezdettel ünnepélyes keretek között avatja a beregszászi honfoglalás kori süvegcsúcs emlékhelyét annak megtalálási helyén, a kárpátaljai Beregszász melletti Kishegyen.
2017.06.14.
Figyelemre méltó írással jelentkezett a Reflektor blogon Tóth Barnabás, Tömegesen vándorolnak el a magyarok Kárpátaljáról és a Vajdaságból címmel. Az alapvetően korrekt cikkben a láthatóan hozzáértő szerző, egy-két, kisebb-nagyobb ferdítéssel, csúsztatással orientálja olvasóit – nem feltétlenül a helyes irányba. Éppen ezért a kárpátaljai vonalat illető észrevételekhez fűznék pár mondatocskát, segítve az érdeklődő Olvasó pontos eligazodását.
Címkék: hírek

Ezeket a cikkeket olvastad már?