Blogolj!

Már az ukránok is magyarul tanulnak


A határainkon túl, több olyan terület is van, ahol igen sok magyar él, ám a népesség összetétele már nem olyan, mint volt évtizedekkel ezelőtt, hiszen az elcsatolt részeken egyre több a román, szlovák, szerb, vagy éppen ukrán. Emiatt egyre nehezebb a kommunikáció, különös tekintettel arra, hogy a szomszédos országok adott esetben sokat tesznek azért, hogy különböző nyelvhasználati törvényekkel megnehezítsék a magyar kisebbség életét. Ugyanakkor az sokat segít, ha az idegenajkúak sajátítják el a mi nyelvünket. 

Kárpátalján már működik is a magyar nyelv oktatása, ráadául nem várt sikert hoztak az első képzések. A magyar nyelvtudás presztízst jelent a vidéken, többek között a szomszédos európai uniós ország, Magyarország végett is, amit a kárpátaljai magyarok és még inkább a kárpátaljai magyar nyelvhasználat kiszélesítése érdekében ki kell használunk. Emellett a magyar embereknek is komoly segítséget jelent, ha például a köztisztviselők megnatulnak magyarul, hiszen így egyszerűbbé válik számukra az ügyintézés, emellett pedig az egyre inkább fellendülő turizmusban résztvevő magánszállások vezetőinek is hasznos ez a tudás. 

A tankönyvek

A Miniszterelnökség olyan településeken szervezte a képzéseket, amelyeken a magyar lakosság száma nem haladja meg a 20 százalékot, illetve 20 százalék körül van.

A tavalyi tanfolyamokra 2064 hallgató jelentkezett és közülök 1136 sikeres vizsgát tett magyarból. A második képzésre már 3549-en jelentkeztek, ráadásul már nemcsak Kárpátaljáról, hanem a Kárpátokon túlról is. A résztvevők közül 3253-an a tanfolyam folytatására is jelentkeztek. 

Összesen 220 csoportban zajlott az oktatás és ezek közül tizenháromban gyerekek tanultak. A kicsik mellett is igen sok volt a fiatal az iskolában, hiszen a kimutatások szerint sok tanuló, főiskolás és egyetemista vett részt a képzésben. A Miniszterelnökség célja az volt, hogy Kárpátalja olyan magyarok lakta településein is lehetőséget biztosítson a magyar nyelv tanítására és megtartására, ahol nem működnek magyar tannyelvű iskolák, de élnek magyar nemzetiségű emberek.

A tanfolyamon való részvétel minden jelentkező számára nyitott és ingyenes volt. Mindössze egy 250 hrivnya összegű tanfolyam hozzájárulást kellett fizetniük a tanulóknak, mely összegből technikai eszközöket, fényképezőgépeket, kamerát vásároltunk a képzésekhez. Amiket főként kisfilmek, hanganyagok oktatásánál vettek igénybe a kollégák, valamint fénymásolási és nyomtatási költségeket fedeztünk a befolyt összegből. A tanfolyamokon oktatott programban jelentős szerepet kapott a kommunikáció, a beszédértés, a szövegértés és a szövegalkotás. A szókincsnek, a grammatikának az alapos ismerete lehetővé tette a különböző szövegek olvasását, megértését, elsajátítását.

A tanfolyam szervezői megkérdezték a hallgatókat, hogy miért tanulnak magyarul. Legtöbben az alábbiakat válaszolták: beszélt nyelv elsajátítása, a magyar nép történetének megismerése, ne felejtse el nagyszülei nyelvét, megtanulja nagyszülei nyelvét, kettős állampolgárság megszerzése, vállalkozás indítása, üzleti kapcsolatok kialakítása magyarországi vállalkozókkal, turizmus, továbbtanulás Magyarországon, egészségügyi vizsgálatok végzése Magyarországon. A hivatali alkalmazottak legtöbbször azt válaszolták, hogy kommunikálás a magyar ügyfelekkel.

A sikerre való tekintettel júliusban folytatódik a képzés, amelyre eddig 4022-en jelentkeztek, vagyis még többen, mint a második turnusra. A kezdeményezés eredménye az lesz, hogy a magyar kisebbség számára egyszerűsődik az élet Kárpátalján, hiszen egyszerűbben kommunikálhatnak majd a hivatalokban. 

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/39461/pics/lead_800x600.jpg
hírek,magyar,nyelvtanulás,ukrán
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?