Blogolj!

Egyre erősebbek a magyarellenes hangok Ukrajnában


Hétről hétre jelennek meg olyan írások az országos ukrán médiában, amelyek magyar szeparatista, revizionista törekvésekről számolnak be. Olyan dolgokat és szándékot vélelmeznek, amely a valósággal még csak köszönőviszonyban sincs.

A napokban például az ukrán köztévé egy magyar szeparatizmussal riogató riportot tett közzé, melyben a magyar kormány nyújtotta támogatásokat úgy állították be, mintha az ezzel befolyása alá vonná Kárpátalját.  A szeparatizmust sugalló riportban a társadalom különböző szereplőit – egy magyar község polgármesterét, mezőgazdasági munkást, politológust, óvónőket, továbbá Kárpátalja megyei vezetőit – kérdezték arról, mi a célja a magyar kormány támogatásának és vannak-e szeparatista törekvések? Annak ellenére, hogy a válaszadók a kárpátaljai magyarság  történelmi, nyelvi, kulturális és nemzetiségi jogai mellett érveltek és a magyar kormány nyújtotta gazdasági, oktatási támogatásokat a szülőföldön történő megmaradás segítségeként értékelték, a riport negatív színben állítja be a segítő szándékot.

Beregszászon jól megférnek egymás mellett az ukrán és a magyar színek (forrás: Best Party Service Facebook-oldala)

A riogatásnak és a hangulatkeltésnek az az eredménye, hogy

egyre erősebbek a magyarellenes hangok Ukrajnában. Történik ez akkor, amikor Magyarország sokszor erején felül támogatja a nála jóval nagyobb és komolyabb gazdasági potenciállal rendelkező keleti szomszédját.

Félreértés ne essék, nem csak a magyarokat. Budapest segíti az ukrán nemzetiségűeket is.

Nem ez az első nyár, hogy az ukrajnai harcokat megszenvedő diákok százai nyaralnak Magyarországon. Egész Kárpátalja megyében a Magyar Kormány biztosítja az oltóanyagot a gyermekek számára az előttünk álló 5 évben, hogy javítson az alacsony átoltottsági arányon, amelynek következtében olyan gyermekbetegségek is felütötték fejüket, amelyek Ukrajnától nyugatra évtizedek óta nem jellemzőek. Azt is elfeledik a szeparatizmussal riogató nacionalisták, elvtársak, vagy ki tudja kik, hogy néhány hónapja az Ungvári Főkonzulátus és a Miniszterelnökség összefogásának eredményeként érkeztek olyan gyógyászati készítmények Ungvárra, amelyek nélkül közel 20 súlyos beteg életét vesztette volna. De beszélhetnénk arról is, hogy a keleti fronton sérülést szenvedők közül több tucatnyian gyógyultak már Hajdúszoboszlón, Pécsen, természetesen „magyar pénzből”. És még sorolhatnánk hosszan…

Tehát azt javasolnánk a félelemkeltőknek, hogy kicsit gondolkozzanak, és csak azután terjesszenek álhíreket. Akármi is a céljuk, megmarad a magyarság Kárpátalján, és továbbra is békében szeretne élni az ott élő ukránokkal, ruszinokkal, lengyelekkel és románokkal. Pont úgy, ahogy teszi ezt évszázadok óta.

Végezetül annyit jegyeznénk meg, hogy Ukrajna kínkeserves EU-s integrációjának fő szószólója és támogatója a kezdetektől fogva a sokat gyalázott Magyarország. Arra azért figyeljenek a rémhíreket terjesztők, hogy ne lökjék el maguktól a segítő kezet, mert nem díjazzák a hasonló viselkedést sem az Európai Unióban, sem Magyarországon.

Uz Bence

Címkék: hírek, vélemény
https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/39576/pics/lead_800x600.jpg
hírek,vélemény
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?