Blogolj!

Magyar mindennapok Kárpátalján


Magyar mindennapok Kárpátalján címmel nyílt megrendítő erejű fotókiállítás Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületében. Az MTI fotósának, Mohai Balázsnak a képei a Beregszászon és környékén, létminimumon, vagy az alatt élő gyermekek életébe engednek betekintést. A kiállítást Magyar Levente külügyi államtitkár nyitotta meg. 

A fotók a szinte kizárólag magyarok lakta településeken, Asztélyon, Beregardón, Bulcsúban, Dédán, Kígyóson, Macsolán és Makkosjánosiban készültek. 

A sorozat egyik darabja - Egy kisfiú a kárpátaljai Macsolán (fotó: Mohai Balázs, MTI)

A megnyitóbeszédek előtt a Liszt Ferenc-díjas Pál István Szalonna és Bandája muzsikált, valamint a szintén kárpátaljai Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas színművésznő mondta el József Attila Szeretném, ha vadalmafa lennék c. versét.

A kiállítás megrendezésével az a célunk, hogy bemutassuk, milyen felfoghatatlan körülmények között élnek honfitársaink alig 300 kilométerre a magyar fővárostól. Kárpátalja legújabb kori története súlyos megrázkódtatásokat hozott és hoz - fejtette ki Magyar Levente.

 Magyar Levente (fotó: Kovács Márton, KKM)

A kiállítást azért szerveztük, hogy saját szemükkel lássák, mi a szomorú kárpátaljai valóság, és az anyaországban élők azonosulni tudjanak ezzel - tette hozzá, majd folytatta: "ha nem fog össze hatékonyan a világ magyarsága, hogy kárpátaljai testvéreink segítségére siessen, akkor könnyen lehet, hogy az ott élő magyarok számára az utolsó fejezet zajlik. Ebben e helyzetben a magyar államnak és társadalomnak, magánszemélyeknek és a civil szervezeteknek is kötelességük segíteni".

 Fiúk játszanak egy szántóföldön (fotó: Mohai Balázs, MTI)

Mohai Balázs Hemző Károly- és Junior Prima-díjas fotográfus kiemelte, hogy meglátása szerint komoly problémát okoz Kárpátalján, hogy családja eltartása érdekében sok szülő kénytelen távol, leginkább külföldön dolgozni. A fotós azt is megjegyezte, hogy a rendkívül nehéz körülmények ellenére erős közösségeket talált az anyag gyűjtésekor, az ott élő emberek mindent megtesznek, hogy biztosítják az alapvető szükségleteket gyerekeiknek. 

A külügyi tárca a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve gyűjtést rendez az állományában és háttérintézményeiben dolgozók között, hogy segélyt tudjon eljuttatni a kiállításon bemutatott több száz nehéz sorsú kárpátaljai magyar gyereknek és családjuknak.

(karpataljaszeretlek.hu)

Címkék: galéria, hírek
1
https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/39711/pics/lead_800x600.jpg
galéria,hírek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-09-12 21:44:28
Köszönöm! Tartsatok ki magyarok, átkozott , levitézlett politikusokkal ellentétben mi soha nem monduk le rólatok.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?