Blogolj!

Életmentő egészségügyi adomány Kárpátaljának


fotó: mti

A Szabad Ferenc, Bajorországban élő, de Kárpátaljáról származó magyar nemzetiségű professzor által összegyűjtött adomány nagyon nagy segítség az ott élők számára. Az adomány kijuttatását Grezsa István kormánybiztos szervezte.

Orvosi eszközökből és kórházi berendezésből álló, több mint 400 ezer euró összértékű - Szabad Ferenc kárpátaljai születésű bajorországi orvosprofesszor által összegyűjtött - egészségügyi adományt adott át a kárpátaljai kórházak részére Grezsa István kormánybiztos kedden a Záhony-Csap határátkelőhelyen.

A kamionnyi segélyszállítmányt a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hivatalosan az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének adta át a határállomás ukrán oldalán.

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Grezsa István elmondta, hogy a német kórházakból összegyűjtött, eredeti áron kétmillió eurót (közel 620 millió forintot) meghaladó összértékű egészségügyi felszerelésből és orvosi eszközökből álló adományt Szabad Ferenc kárpátaljai születésű bajorországi orvosprofesszor, a Bad Neustadt-i körzeti klinika főorvosa szervezte és állította össze a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai kórházak számára. A rakomány célba juttatásának valamennyi költségét a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztossága állta, így az anyagilag egyáltalán nem terheli a kárpátaljai embereket - tette hozzá.

Grezsa István köszönetet mondott az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének az egészségügyi adomány fogadásáért és elosztásának megszervezéséért. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban több alkalommal segítette a kárpátaljai egészségügyi rendszert, megjegyezve, hogy az egészségügy támogatása jól szimbolizálja a magyar kormány jó szándékát, hiszen - mint fogalmazott –

"a lakosság nemzetiségi arányának megfelelően legfeljebb 12 százalékban segítjük nemzettársainkat, a 150 ezres kárpátaljai magyarságot, a most átadott felszerelés is döntő mértékben az ukrán többséget fogja segíteni. Nagyon reméljük, hogy ezek a gesztusok is igazolják azt, hogy Magyarország megbízható és jó szövetségese Ukrajnának"

- mondta, külön megköszönve, hogy "Kárpátalja megye vezetése folyamatosan támogatja a munkánkat, miáltal a közös érdekek mentén a két ország kapcsolatait tudjuk erősíteni".

Viktor Mikulin kárpátaljai kormányzóhelyettes az újságírók előtt azt hangsúlyozta, hogy rendszeresek a Magyarországról Kárpátaljára érkező egészségügyi támogatások.

"Bátran kijelenthetem, hogy a Magyarországtól eddig kapott egészségügyi szállítmányok életeket mentettek Kárpátalján"

- mutatott rá, emlékeztetve arra, hogy Ukrajnában zajlik az egészségügy reformja, ezért nagyon jól jön a kárpátaljai egészségügyi intézményeknek a Csapon átadott felszerelés, amely a helyi Vöröskereszt irányításával a megye egészébe eljut.

A kormányzóhelyettes köszönetet mondott Grezsa István kormánybiztosnak és Szabad Ferenc orvosprofesszornak, mint hangsúlyozta, Kárpátalja szülöttjének az egészségügyi adományért, hiszen, mint mondta:

"most nagyobb szükségünk van a segítségre, mint korábban bármikor, s a magyar kormány, a magyar nép nagyon sokat segít nekünk ezekben a nehéz időkben".

Ivanna Szabo, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének elnöke a média munkatársaival ismertette, milyen egészségügyi intézmények részesülnek az orvosi eszközökből és kórházi berendezésből álló segélyadományból, rámutatva, hogy a kárpátaljai kórházaknak igen nagy szükségük van a hasonló támogatásokra.

Mint közölte, megyeszerte 13 kórházba juttatnak a már vámkezelt segélyrakományból, amelynek legnagyobb része az Ungváron működő megyei egészségügyi intézményekbe, köztük a kardiológiai központba, a megyei klinikai kórházba, az onkológiai központba, a tüdőkórházba, valamint a munkácsi megyei gyermekkórházba kerül, de részesülnek belőle a többi között a beregszászi, rahói, técsői, nagyszőlősi, volóci járási kórházak is. Elmondása szerint a rakományt vámraktárban helyezik el, és a kijelölt kórházak előre egyeztetett időpontban szállíthatják majd el a nekik juttatott eszközöket és berendezéseket.

A rendkívüli értékű adomány valóban életmentő jelentőségű az ott élő ukrán és magyar emberek számára! Ukrajna nehéz helyzetben van, ezen belül Kárpátalja sokszorosan hátrányos helyzetű térség, ahol minden ilyen adomány a holnapot, a jövő reményét jelenti a sokat szenvedettembereknek! Minderről a Blogstar.hu helyszíni tudósítását szerdán olvashatják itt a Verecke blogon!

 

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/39990/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?