Blogolj!

Gördülékeny gördülés


Arról, hogy mi történt tegnap a csapi határátkelő kamion termináljában már gyorshírben beszámolt blogunk, most egy picit az érzelmeknek adunk teret, mert nem csak egy „egyszerű” adományozásról beszélhetünk – meglátásunk szerint.

A hír ennyi: „Orvosi eszközökből és kórházi berendezésből álló, több mint 400 ezer euro összértékű – Szabad Ferenc, kárpátaljai születésű bajorországi orvosprofesszor által összegyűjtött – egészségügyi adományt adott át Grezsa István kormánybiztos kárpátaljai kórházak részére kedden a Záhony-Csap határátkelőhelyen”.

Ám!

Az átgördülés pillanata. Jó helyre megy

Jártam már párszor ezen a határátkelő helyen, és bizony, most is a nagy bizonytalanságban indultam el. Mert hiába mondta a Kormánybiztos kedves munkatársa, hogy minden rendben lesz, azért – a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva – az ördög nem alszik. Mert Ukrajnába bejutni sosem volt egyszerű (meg olcsó). Most azonban valami egészen váratlannal találtam szembe magam: segítőkész határőrök, pikk-pakk átjutó adományszállító kamion, a kárpátaljai kormányzóhelyettes személye (és őszintén hálálkodó) részvétele egy háború sújtotta országban –, nos, ez nem mindennapi.

A német kórházakból összegyűjtött, eredeti áron kétmillió eurót meghaladó összértékű egészségügyi felszerelésből és orvosi eszközökből álló kamionnyi segélyszállítmány létkérdés magyarnak és ukránnak egyaránt. Talán ezt érezték meg keleti szomszédunknál, mert tényleg minden ment, mint a karikacsapás. (Csapnál mondjuk illik is…).

Mondjuk, ha az adományt összegyűjtő – egyébként kárpátaljai születésű – dr. Szabad Ferenc bajorországi orvosprofesszor, a Bad Neustadt-i körzeti klinika főorvosa ezt látta volna, akkor valószínűleg ő is elérzékenyül. A hozzáadott magyar kormányzati vállalás sem kicsi, hiszen a kamionnyi rakomány célba juttatásának valamennyi költségét a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztossága állta, így az anyagilag egyáltalán nem terheli a kárpátaljai embereket. Másrészről meg el is jut oda, ahova szánják, hiszen az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezete osztja el. Grezsa kormánybiztos az átadáskor illedelmes és határozott mondataiban nem hagy(hat)ta szó nélkül azt, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban több alkalommal segítette a kárpátaljai egészségügyi rendszert, ami jól szimbolizálja a magyar kormány jó szándékát: „a lakosság nemzetiségi arányának megfelelően legfeljebb 12 százalékban segítjük nemzettársainkat, a 150 ezres kárpátaljai magyarságot, a most átadott felszerelés is döntő mértékben az ukrán többséget fogja segíteni”

A Mikulin-Grezsa páros. Együttműködnek

És akkor szóla Viktor Mikulin, kárpátaljai kormányzóhelyettes is, aki – bár érintőlegesen természetesen egy félmondatban szólt róla – nem az országot sújtó háborúról és nehézségekről beszélt, hanem arról, hogy rendszeresek a Magyarországról Kárpátaljára érkező egészségügyi támogatások. És még ennél is tovább ment. A láthatóan meghatódott ukrán politikus kerek perec kijelentette: „a Magyarországtól eddig kapott egészségügyi szállítmányok életeket mentettek Kárpátalján. Most nagyobb szükségünk van a segítségre, mint korábban bármikor, s a magyar kormány, a magyar nép nagyon sokat segít nekünk ezekben a nehéz időkben”.

És az út szélén nem leskelődtek zsákmánycsapolók, így Ivanna Szabo, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének elnöke magabiztosan sorolhatta, hogy

megyeszerte 13 kórházba juttatnak a már vámkezelt segélyrakományból, amelynek legnagyobb része az Ungváron működő megyei egészségügyi intézményekbe, közte a kardiológiai központba, megyei klinikai kórházba, onkológiai központba, tüdőkórházba, valamint a munkácsi megyei gyermekkórházba kerül, de részesülnek belőle a többi között a beregszászi, rahói, técsői, nagyszőlősi, volóci járási kórházak is.

Elmondása szerint a rakományt vámraktárban helyezik el, és a kijelölt kórházak előre egyeztetett időpontban szállítják el a nekik juttatott eszközöket és berendezéseket.

Gördülékenyen. Mint ahogy a kamion gördült át a határon.

Jó volt látni. Picit a tudósítóban is az az érzet keletkezett, mintha maga is segítetett volna. Pedig nem. Pusztán látott és leírt.

Megilletődötten.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/40005/pics/lead_800x600.jpg
adomány,dr. Grezsa István,dr. Szabad Ferenc,egészségügy,kárpátalja,kórházak,Viktor Mikulin,Vöröskereszt
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?