Blogolj!

Magyar kulturális fesztivál Ungváron


A magyar kultúra értékeinek széles skáláját bemutató kétnapos fesztivál zajlik hUNGary Fest - 2017 elnevezéssel Magyarország ungvári főkonzulátusának szervezésében a kárpátaljai megyeszékhely, Ungvár központjában, az Ung folyó partján.

Az elnevezésében a magyar történelemben emlékezetes szerepet játszott, Ungvárt átszelő Ung folyót hangsúlyozó fesztivált megnyitó beszédében Grezsa István. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa nagyon jó kezdeményezésnek nevezte, hogy az ungvári magyar főkonzulátus fesztivál keretében mutatja be a magyar kultúra egy szeletét Ungvár soknemzetiségű lakóinak. 

Hozzátette, ez a rendezvény is jelzi, hogy az ungvári magyar főkonzulátus nemcsak diplomáciai munkát végez, hanem Ungvár és egész Kárpátalja kulturális életének a része, annak alakítója, ezzel erősíti mind a magyar-magyar, mind a magyar-ukrán kapcsolatokat.

Utalva a feszültté vált magyar-ukrán viszonyra, a kormánybiztos kifejtette: sajnos az elmúlt napokban megtapasztaltuk, milyen könnyű rombolni, miközben pontosan tudjuk az elmúlt évekből, hogy milyen nehéz építkezni. 

Hangsúlyozta: Magyarország kormánya elkötelezett a kárpátaljai magyarság szülőföldön történő megtartásában és segítésében. Kiemelte: abban vagyunk érdekeltek, hogy helyreálljon a normális kapcsolat a két állam között, hiszen rengeteg közösen megoldandó feladat van. A fesztivál is arról szól és azt szolgála, ami összeköt bennünket, nem pedig árkot ás népeink között - mondta a többi között Grezsa István.

A változatos szórakoztató programokat kínáló, kárpátaljai, magyarországi és külhoni együtteseket felvonultató rendezvény népes közönségét köszöntve Buhajla József ungvári magyar főkonzul reményét fejezte ki, hogy a magyar kultúra értékeit és a hungarikumokat, gasztronómiát, borokat, pálinkákat, népviseletet, kézművességet, valamint zenét, táncokat bemutató első hUNGary Fest elnyeri az ungváriak tetszését és hagyományt teremt.

Beszédében Viktor Mikulin, Kárpátalja helyettes kormányzója hangsúlyozta, a megye vezetése támogatja a magyar fesztivál megrendezését, mert az erősíti a soknemzetiségű Kárpátalján kialakult hagyományokat. Nagyon fontos, hogy a kárpátaljai nemzetiségek megmaradjanak, megőrizzék identitásukat, fejlődjön a kultúrájuk - emelte ki, rámutatva: senkinek nem áll jogában, hogy megváltoztassa Kárpátalja fejlődésének az irányát a nemzetiségi kisebbségek jogainak és szabadságjogainak a korlátozásával.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke azt emelte ki: a magyar főkonzulátus által szervezett fesztivál hozzájárul ahhoz, hogy a magyar kultúrát, a magyar népet jobban megismerjék Ukrajnában, eloszoljanak a kárpátaljai magyarokkal kapcsolatos tévhitek.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője beszédében reményét fejezte ki, hogy a hUNGary Fest - 2017 fesztivál elősegíti az Ukrajna és Magyarország közötti jószomszédi viszony helyreállását. 

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/42530/pics/lead_800x600.jpg
anyaország,dr. Grezsa István,kárpátalja,ukrán oktatási törvény,ungvár
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?