Blogolj!

Havi 100 ezer forintos támogatás a szórványban magyarul tanító pedagógusoknak


Annak érdekében, hogy fennmaradjon a magyar nyelvű iskolarendszer Kárpátalján, a magyar kormány támogatásával indul program, amely az otthonmaradás előnyeiről győzné meg a távozni készülő pedagógusokat, többi közt a Kárpátalján jelentősnek számító havi anyagi támogatással.

Sokszor és sokat hallhatunk arról, hogy milyen nagy problémát jelent a pedagógusok pályaelhagyása. Az alacsony bérek, a pálya társadalmi megbecsültségének csökkenése miatt nemcsak Kárpátalján, de az egész Kárpát-medencében jellemző trendről van szó. 

Szintén gondot okoz, hogy sok esetben a szakképzett munkaerő, elsősorban a tanárok, tanítók a mindössze néhány kilométerre fekvő magyarországi területeken vállalnak munkát. Ugyan ott sem a legmagasabb a pedagógusok fizetése, mégis sokszorosa az ukrajnainak.

Különösen sújtja ez a probléma azokat a szórványtelepüléseket, ahol kis számban, de még élnek magyar anyanyelvű emberek, ugyanakkor szakképzett pedagógus már nem található a faluban, kisvárosban.

A kialakult helyzetben, azért, hogy fennmaradjon a magyar nyelvű iskolarendszer Kárpátalján, a magyar kormány támogatásával közel 20 millió forint összértékű program indul, amely az otthonmaradás előnyeiről győzné meg a távozni készülő pedagógusokat.

A Kárpátaljáért Felelős Kormánybiztosság és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) pályázatot hirdet azon pedagógusok számára, akik vállalják a szórványban való munkavállalást, ezáltal megteremtik annak az alapjait, hogy a szórványvidékeken is megmaradjon a magyar nyelvű oktatás. A támogatásra, amelynek fejenként 900 000 forintnak megfelelő összegű hrivnya (9 hónapon keresztül 100 ezer Ft) az értéke, október közepéig lehet pályázni a KMPSZ-nél.

Grezsa István kormánybiztos a következőket mondta a pályázattal kapcsolatban: „a KMPSZ javaslatára indítottuk a programot, melynek célja, hogy a szórványvidékeken is megmaradjon a magyar oktatás, megmaradjon a magyarság. Úgy gondoltuk, hogy a havi 100 ezer forintos, pedagógusoknak nyújtott támogatással megbecsülésünket fejezhetjük ki a tanárok felé, egyúttal meggyőzhetjük azokat, akik a pályaelhagyáson gondolkoznak. Egyúttal szeretném megköszönni a szórványban dolgozó tanárok és tanítók munkáját, amely az összmagyarság megmaradásának sarokköve, egyben jövőjének záloga”.

Az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban Grezsa István leszögezte: „a mostani pályázat teljesen független a gyalázatos törvénytől, a jelen program előkészítését már hónapokkal ezelőtt megkezdtük. Fenntartom, amit korábban is mondtam: a helyzet elfogadhatatlan Magyarország számára. Mindent megteszünk, hogy az európaiatlan, kisebbségeket sértő törvény hatályba lépését megakadályozzuk.” - írja a karpataljaszeretlek.hu portál.

 

 

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/42683/pics/lead_800x600.jpg
anyaország,dr. Grezsa István,kárpátalja,magyar,ukrán oktatási törvény
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?