Az ukrán vezetés bizonyos tekintetben rosszabb, mint a szovjet volt

Kecskés István

Az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban nyilatkozott Hennagyij Moszkal a Kárpátaljai Területi Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, aki nem fogta vissza magát és keményen fogalmazott. 

"Nem volt  konfliktusunk a magyar felekkel az oktatási törvény megjelenése előtt. Azt kell mondjam, hogy a Szovjetunió, melynek eszméit soha nem fogadtam el és soha nem is fogom elfogadni, sokkal elővigyázatosabban állt a nemzeti kérdésekhez, mint ezt jelenleg Ukrajna teszi" – fejtette ki véleményét Hennagyij Moszkal a Kárpátaljai Területi Állami Közigazgatási Hivatal elnöke.

Magyarul a jelenlegi ukrán vezetés ebben a tekintetben rosszabb, mint a szovjet valaha is volt. Ugyanakkor a poltikus egy másik problémára is felhívta a figyelmet. 

"Kárpátalján vannak olyan falvak, melynek lakosai nem beszélik az ukrán nyelvet. Ezen falvak lakosainak többsége idősebb generáció. Az önök véleménye szerint, honnan szerezzünk tanárokat a magyar iskolákba? Ki megy el ukrán nyelven oktatni a tantárgyakat egy olyan faluba, ahol a lakosság 100%-a magyarajkú?" – nyialtkozta Moszkal.

A térség vezetője méltatta a magyar kormány kisebbségeket védő lépéseit is. 

"Arról, hogy Magyarország milyen szinten védelmezi a külhoni magyarokat, s hogyan támogatja – Ukrajna csak példát vehetne. Ők nem veszik figyelembe azt, hogy egy kárpátaljai falu egyik fele ukrán, a másik fele pedig magyar. Az általuk hozott és felajánlott segélyekből mindenki részesül."

Hennagyij Moszkal a NewsOne tévécsatornának adott interjújában cáfolta azokat a hamis állításokat is, amelyek szerint Beregszászban és a járásban annyira nem beszéli a lakosság az ukrán nyelvet, hogy az oda érkező turistákat nem tudják kiszolgálni az éttermekben.

(via: karpataljalap.net)

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/42932/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?