Blogolj!

Óvodaépítés Kárpátalján: az ukrán kormány meg sem köszönte

Kecskés István

Az óvodafejlesztési program első szakaszában Kárpátalján 22 új óvoda épül vagy létesül és 80-at újítanak fel, míg a második szakaszban 10 új óvoda épül, további 50-et pedig korszerűsítenek. Az első lépéseken már túl is vagyunk, hiszen hatot már át is adtak a megszépült épületek közül.

"Minden közösség számára a legfontosabb a gyermekek jövőjének biztosítása, aminek elengedhetetlen feltétele a megfelelő nevelés és oktatás – mondta a programmal kapcsolatban Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. – Örvendetes, hogy a magyar kormány gondolt a külhoni nemzettársak megsegítésére, és soha nem látott mértékben nyújt támogatást a határon túli magyar óvodák fejlesztésére, amiből Kárpátalja is igen jelentős mértékben részesül. Ez mindenképpen erőt, biztatást ad a kárpátaljai magyarok számára a jövőt illetően a mostani nehéz időkben."

A nehéz időket ismerjük. Az ukrán parlament elfogadta, Viktor Porosenko elnök pedig aláírásával szentesítette az oktatási törvényt, amely korlátozza a kisebbségek anyanyelvi oktatását. Emellett persze az ország gazdasági helyzete is rettenetes, saját erőből nem tudott volna egy követ sem odébb rúgni, nemhogy magyar óvodákat felújítani. Ugyanakkor azt nem lehet mondani, hogy megköszönték a magyar kormány programját, amelyben első körben nyolcvan intézményt újított fel.

"Az ukrán kormány részéről természetesen nem hangzott el a köszönöm szó… Megyei, települési szinten természetesen hálásak vagyunk azért, amit az anyaországiak tettek értünk. Nemcsak az óvodafelújításokra gondolok, hanem egyéb más ügyekre is."

A kárpátaljai magyaroknak természetesen sokat jelent az, hogy a gyerekek a kor követelményeinek megfelelő intézményekbe járhatnak.

"Önmagában a legfontosabb az, hogy reményt ad a jövőt illetően, hiszen nehéz helyzetbe kerültünk az oktatási törvény elfogadása után. Magyarország igen jelentős támogatást folyósított, ami lehetővé teszi, hogy szinte minden olyan óvodát megújítsunk, amelyet magyarok is használnak. Nagyon fontos, hiszen sok helyütt rendkívül rossz körülmények között voltak a nevelők és a gyerekek. Méltatlan helyzetben voltak, mert akadt olyan épület, amely beázott, vagy nem volt fűtés. Tulajdonképpen ez a program egy egész nemzedék számára jelent előrelépést. Minőségileg más körülmények közé kerülnek a magyar gyerekek."

 

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/44098/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?