447-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Újabb 39 személynél mutatták ki az új típusú koronavírust. Két idős beteg hunyt el.
Blogolj!

Kiállítás a történelmi spekulációk ellen


A Lehoczky Tivadar Kárpátaljai Megyei Honismereti Múzeum 2017 elején kezdeményezte egy olyan állandó kiállítás létrehozását, amely a 8. századtól kezdődően egészen az első világháború végéig bemutatja Kárpátalja történetét. A kezdeményezést felkarolta dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjával foglalkozó kormánybiztosa, s ezzel kapcsolatban a Lehoczky Tivadar Kárpátaljai Megyei Honismereti Múzeummal 2017. június 12-én együttműködési megállapodást írt alá.   

A terveket támogatta a Kárpátaljai Megyei Tanács is. A szakmai hátteret a Nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Lehoczky Tivadar Kárpátaljai Megyei Honismereti Múzeum között megkötött együttműködési megállapodás biztosította. A program megvalósítására a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alap biztosította a pénzügyi forrásokat, a projektgazda a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet volt.

A jelentős kronológiai időszakaszt és témakört lefedő kiállítási anyag összeállítására a modern kor szakmai és műszaki kihívásai közepette került sor, abból a megfontolásból, hogy megőrizzék és a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tegyék a történelmi múlt értékeit, új utakat mutassanak a nemzetek és az államok közötti együttműködés számára. A projekt sikeres megvalósítása konkrét bizonyítéka Ukrajna és Magyarország határmenti együttműködésének a kultúra – esetünkben a múzeológia – kérdéseiben.

A kiállítási anyag interaktív programelemei nem csupán a 21. század technikai kihívásainak felelnek meg, illetve mutatnak hiteles képet Kárpátalja történetének egy-egy fontosabb korszakáról, de pozitív élményekkel gazdagítják mind a kárpátaljai embereket, mind pedig az ide látogató turistákat. 

A magyarországi múzeumok kiállítási anyagainak felmérése, kiállítási tárgyak beszerzése, kivitelezése, interaktív programok kidolgozása. Kivitelező: Nyíregyházi Jósa András Múzeum (Dominium Bt., Miskolc). A kárpátaljai megyei múzeum kiállítási anyagainak felmérése, új kiállítás összeállítása. Kivitelező: Lehoczky Tivadar Kárpátaljai Megyei Honismereti Múzeum (Ungvár). A kiállítási helyiségek felújítási munkálatai, az állandó kiállítás anyagi-műszaki feltételeinek megteremtése: Kivitelező: Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (Beregszász).

Az új állandó kiállítás kialakítási munkálatai 2017. szeptember 15-én kezdődtek. A kiállítás struktúráját tekintve 5 részlegből, illetve közel egy tucat alrészlegből áll. A több mint 500 négyzetméter alapterületű 4 helyiségben közel 700 kiállítási tárgy kerül bemutatásra. A kiállítások közül 300-at (köztük 130 fémből készültet) kizárólag ezen kiállításon való bemutatás céljából restauráltak.

Az állandó kiállítási anyag összeállítása céljából a múzeum szakemberei közel 2 000 különféle kiállítási tárgyat vizsgáltak meg. A kiállítás keretében bemutatott tárgyak kivitelezésében (manökenek, portrék, másolatok, makettek) Kárpátalja olyan ismert és elismert képző- és iparművészeit vonták be, mint Olga Szkakandij, Szerhij Gluscsuk, Vaszil Kohutics, Ihor Szlivka, Szerhij Tyaszko, Mihajlo Beleny és mások.

Nemcsak kárpátaljai, de regióközi szempontból újításnak számít az interaktív szoba kialakítása, amely a jövőben múzeumpedagógiai foglalkozásoknak ad majd otthont. A tervek szerint itt iskolások, illetve egyetemi hallgatók számára tematikus foglalkozásokat, előadásokat, filmvetítéseket szerveznek majd.

A szervezők és a kivitelezők ezúton szeretnének köszönetet mondani mindazoknak, akik munkájukkal, szakmai tanácsaikkal segítették a kiállítás megvalósítását.

A kiállítási anyag összeállításakor a szakmai felügyeletet ellátó múzeumok elsősorban abból a szempontból indultak ki, hogy a rendelkezésre álló eredeti tárgyakra építve – amelyek eddig megfelelő kiállítási helyiségek hiányában a raktárakban várták jobb sorsukat – olyan történelmi „útvonalat” állítsanak össze a felnövekvő nemzedék számára, amely amellett, hogy a soknemzetiségű Kárpátalja valós történelmi múltját prezentálja, rámutat azokra a kapcsolódási pontokra, amelyek a két szomszédos nép, a magyar és az ukrán történelmét összekötik.

A 8. századtól az első világháború végéig terjedő időszakot felölelő anyag európai színvonalú körülmények között mutatja be azt a hatalmas történelmi értéket, amelyet Kárpátalja képvisel, megmutatva azokat a mozaikkockákat, amelyet az elmúlt évszázadok során egymás mellé simulva egy egységes képet mutatnak – a békés együttéléstől a szabadságküzdelmekben való közös részvételig.

A „Kárpátalja története a 8. századtól 1919-ig” című színvonalát tekintve méltán megállja helyét Közép-Kelet-Európa hasonló kaliberű kiállításai között. Bizonyítéka egy történelmi folyamatosságnak, az európai értékek bemutatása és bíztatás arra, hogy hasonló kiállítások létrehozásával sikerül pontot tenni a különféle spekulációknak, amelyek a történelmet övezik. A kiállítás egyfajta beruházás a jövőbe is, hiszen a felnövekvő nemzedékek toleranciára való nevelése egyfajta továbblépés Ukrajna Európába tartó útján.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/45025/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?