Blogolj!

Újabb óvodák a kárpátaljai magyaroknak – videó

Kecskés István

Folytatódik a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja, amelynek keretében újabb három intézmény újult meg Kárpátalján.

Az ukrán kormány nem sokat törődik az intézmények fejlesztésével, így a magyarok lakta településeken is rémesen elhanyagolt óvodák (és iskolák) működtek. Ugyanakkor a kormány programjának köszönhetően folyamatosan újulnak meg az intézmények, amelyekből a közelmúltban hármat adott át Grezsa István kormánybiztos. 

A gyerekek műsora mellett ezúttal egy szülő is elmondta véleményét a programmal kapcsolatban. 

Az óvodafejlesztési program első szakaszában Kárpátalján 22 új óvoda épül vagy létesül és 80-at újítanak fel, míg a második szakaszban 10 új óvoda épül, további 50-et pedig korszerűsítenek. A két szakasz valamennyi óvodát érinti, amihez komoly továbbképzési tanfolyamok társulnak.

A magyar kormány összesen 4,5 milliárd forintot szán Kárpátalján a magyar óvodák korszerűsítésére és építésére, a fő cél ugyanis az, hogy 54 ezerről 64 ezerre nőjön a Kárpát-medencében magyar óvodákba járó gyermekek létszáma. Kárpátalján különleges jelentőségű az óvodafejlesztési program megvalósítása, mert a térségben nagyon rossz állapotban van az infrastruktúra, így sok mindent kell építeni.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/48145/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?