Blogolj!

Segítség Kárpátaljának - Nagyértékű orvosi eszközöket adományozott a kormány


Ezt hívják úgy, hogy össznemzeti szolidaritás és felelősségvállalás. A kárpátaljai háziorvosi szolgálat működéséhez szükséges orvosi eszközöket adott át ünnepélyes keretek közt több mint 38 millió forint értékben Grezsa István kormánybiztos az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének csütörtökön az ukrán-magyar határ melletti Tiszasalamonban.

Az átadási ünnepségen Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa elmondta, Ukrajnában a jelenleg folyó egészségügyi reform részeként a magyarországihoz hasonló családorvosi rendszert készülnek létrehozni. De nagy lemaradás tapasztalható a magyarhoz képest az ukrán egészségügyben, ezért Magyarország az utóbbi hónapokban igyekezett számos területen támogatást nyújtani Kárpátalján a felzárkózáshoz, beleértve az eszközökkel történő támogatások mellett egészségügyi vezetők magyarországi tapasztalatszerzésének, orvosok többlépcsős magyar nyelvű továbbképzésének a megszervezését - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy magyarországi támogatásból újult meg a közelmúltban a nagyszőlősi járási kórház gyermekosztálya, történt meg Munkácson a megyei gyermekkórház tetőszerkezetének teljes cseréje, és az ukrajnai megye a múlt hónap végén 8 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagot kapott több mint 100 millió forint értékben.

A csütörtökön átadott kamionnyi szállítmányról elmondta, hogy az a családorvosi rendelők alapfelszereltségéhez szükséges eszközöket tartalmaz 38,7 millió forint értékben, legfontosabb részét 45 korszerű EKG-készülék és 50 komplett számítógépes rendszer képezi, de tartalmaz a rakomány egyebek mellett inhalátor készülékeket, gyermek- és felnőttmérlegeket is. Jelezte, az orvosi berendezéseket 5 járás 57 családorvosi rendelője között osztják majd szét.

Azt is elmondta, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) segítségével felmérték a kárpátaljai magyar orvosi rendelők állapotát, és mivel szinte mindenütt áldatlan állapotokat találtak, Magyarország támogatást nyújt azok korszerűsítéséhez. Elfogadhatatlan a 21. században, hogy a nemzetrészek egészségügyi ellátásának színvonala között a mostanihoz hasonló szakadék tátongjon - emelte ki, bejelentve, hogy Magyarország hamarosan leszállítja Kárpátaljára a korosztályos védőoltások elvégzéséhez szükséges vakcinákat.

Hennagyij Moszkal, kárpátaljai kormányzó beszédében köszönetet mondott a magyar kormánynak és Magyarországnak a Kárpátaljának nyújtott egészségügyi támogatásokért. Mint hangsúlyozta, a családorvosi rendelők működéséhez szükséges eszközök különösen fontosak, mivel Kárpátalján - az ukrajnai 33 százalékkal szemben - 63 százalék a falun élő lakosság aránya, ezért nehezen megoldható a sürgősségi ellátás, azt a családorvosoknak kell helyben nyújtaniuk. Külön köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a kanyaró elleni oltóanyagért, hangsúlyozva, hogy nélküle nagyon súlyos lenne mostanra a helyzet, mivel Kijev eddig egyetlen ampullányi vakcinát sem küldött a megyének. Súlyos problémának nevezte, hogy március elejére teljesen elfogy Kárpátalján a tébécé elleni oltóanyag.

A megyevezető a KMKSZ ungvári székháza elleni, február 4-i gyújtópalackos támadás elkövetőinek felderítése kapcsán arról biztosította Grezsa Istvánt és a megyében működő magyar diplomáciai kirendeltségek jelen lévő vezetőit, hogy mindent meg fog tenni Kárpátalján a nemzetiségi béke és a stabilitás megőrzése érdekében.

(MTI)

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/48545/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?