Blogolj!

Szeretünk Kárpátalja!


A rahói Magyar Ház, a másik a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány segítésének céljával szervez jótékonysági estet a Bánffy Szalon összefogva a Belváros-Lipótváros V. kerület Önkormányzatával, a Duna Palotával, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülettel, a Polgárok Házával és a Panoráma Világklub Kárpátaljai Társklubjával, 2018. március 22-én.

Az esemény fővédnöke Dr. Herczeg Anita, a köztársasági elnök felesége, valamint Schmittné Makray Katalin és Mádl Dalma. Balog Zoltán miniszter köszöntője után többek között Hűvösvölgyi Ildikók, Sasvári Sándor, Sáfár Mónika, Laklóth Aladár is a színpadra lép majd. 

Adományjegyek 3000, 5000, 10.000 Ft.  Jegyigénylés a szalon@banffyszalon.hu e-mail címen és a 20/4146644-es telefonszámon.

További adományok utalása:
Magyar Polgári Együttműködés Egyesület 11713005-20419826 (OTP)
Kérjük, a közlemény rovatban tüntesse fel: „Kárpátalja”

Az első kárpátaljai Magyar Ház a magyar kormány mintegy 80 millió forintnyi támogatásával épült Rahón, hogy a helyi és a környékbeli magyarság megmaradását és boldogulását szolgálja a szülőföldön. Az 500 négyzetméteres közösségi létesítményben konferenciatermet, számítógéppel felszerelt osztálytermeket, irodahelyiségeket és szolgálati lakásokat alakítottak ki. Az intézmény minden korosztály számára nyitva áll, a 90-100 fő befogadására alkalmas közösségi terem regionális és megyei szintű rendezvényeknek ad otthont, egy nagyobb méretű, számítógépekkel felszerelt helyiségben pedig vasárnapi iskolát alakítanánk ki.

Ötödik éve a rahói Római Katolikus Plébánia felügyeli a vasárnapi iskolák működését, ahol magyar szakos tanárok tartják foglalkozásokat. A gyerekek mellett felnőtteket is oktatnak, évente mintegy százan fejezik be a tanfolyamot. A helyiek méltán büszkék a magyar óvodára is, amit 2010-ben hoztak létre, amikor azt tapasztalták, hogy utánpótlás hiányában az iskolások létszáma drasztikusan csökken. Tavaly 14-en fejezték be a magyar óvodát, és 16 gyermeket írattak elsőbe. Ilyen eredményt több mint egy évtizede nem értek el a rahói magyar iskolában. A Magyar Ház nem veszi át az oktatási-nevelési intézmények feladatait, de itt tartják majd azokat a művészeti foglalkozásokat is, amik eddig a plébánián működtek.

A rahói Magyar Házat 2018. március 24-én, szombaton adják át ünnepélyes keretek között.

A Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány személyes érintettség által jött létre. A szervezet elnöke egy korábbi akut leukémiás, csontvelő-transzplantált beteg, így az alapítvány munkatársai testközelből tudják, hogy mekkora harc a leukémiával való küzdelem, s azt is, hogy milyen jól jön ezekben a nehéz élethelyzetekben a segítő kéz.

- Annak idején, saját bőrömön tapasztaltam meg, mivel jár ennek a fránya betegségnek a leküzdése, láttam, hogy romba tud dönteni emberi életeket, sorsokat a hosszadalmas gyógykezelés, s azt is láttam, mennyien szorulnak segítségre, míg vívják életük nagy harcát az egészségért - idézi fel a múltat Bajzát Krisztián, a kuratórium elnöke, aki évekkel ezelőtt egy csontvelő-transzplantációnak köszönhetően szabadult meg a kórtól.

Az alapítvány a leukémiás és/vagy csontvelő transzplantáción átesett gyerekeknek, illetve más rosszindulatú vérképzőszervi betegségben szenvedő felnőtt betegeknek nyújt közvetlen segítséget. Előtérbe helyezi az otthoni megfelelő higiénés körülmények, az úgynevezett fél steril szobák kialakítását. Ezek létfontossággal bírnak, hogy az immuncsökkent állapotú betegek, egy sikeres transzplantációt követően ne egy baktériumfertőzés miatt kerüljenek ismét kórházba, illetve ne egy egyébként elkerülhető infekció vezessen tragédiához. Eddigi tapasztalataik során a nem megfelelő otthoni körülmények miatt több beteg kapott el fertőzéseket, amiknek szövődménye sok esetben végzetes volt. Ezt a tendenciát szeretnék megállítani, kiküszöbölni, ezért pénzbeli és más tárgyi támogatásban részesítik a családokat. Segítséget nyújtanak a mindennapjaikban, például az élelmiszer és fertőtlenítőszer vásárlásokban, támogatják a rendszeres kontrollvizsgálatok utazási költségeit. A megfelelő higiénés körülmények szerves részét képezi a különböző háztartási eszközök megléte, a megfelelő ruházkodás, az otthon melege is, ami sok esetben nem adott. Van rá példa, hogy egy új mosógépet, porszívót, gáztűzhelyt, hűtőszekrényt, vagy vasalót kell vásárolniuk az érintett családoknak. Más esetekben ruházati cikkekkel, vagy a téli tüzelővel segítik a beteget.

Az alapítvány finanszírozza azoknak a betegeknek a külföldi vizsgálatait, akik ezt önerőből nem tudják megtenni. Némely ritkán előforduló kórképeknél szükség van olyan molekuláris genetikai vizsgálatokra, amit itthon nem tudnak elvégezni, ezekben az esetekben hatalmas segítség a családnak, hogyha ezeket a költségeket leveszik a vállukról.

- A mielőbbi teljes gyógyulásuk érdekében próbálunk a lehetőségeinkhez mérten teljes vállszélességgel ott állni a betegek mellett, s megadni nekik mindennemű segítséget, amit az alapítói okiratunkban megfogalmaztunk. Mindezek mellett, ha tehetjük, időközönként támogatjuk a Szent László Kórházban található „újjászületés házának” nevezett Démétér Házat, ahol a betegek orvosi felügyelet mellett, de mégis otthonias körülmények között családtagjaik jelenlétében tudnak gyógyulni – fogalmazott a kuratórium elnöke. 

Az alapítvány munkájáról, hivatalos dokumentumairól további információk a www.tegyunkleukemia.hu honlapon találhatók.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/49829/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?