Blogolj!

Az ukrán titkosszolgálat is üldözi a magyarokat?


Az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU nyomozást indított a Kárpátalja megyében kiadott magyar útlevelek ügyében - közölte Jurij Lucenko ukrán főügyész csütörtökön újságírókkal. Az SZBU később viszont tagadta a főügyész szavait.

A főügyész szavai szerint a kettős állampolgárság kérdésében egyértelmű a helyzet: az ilyen bűncselekmény felelősségre vonást von maga után. Példaként hozta fel az Ukrajnából külföldre menekült Andrij Artemenko parlamenti képviselőt, akit szavai szerint megfosztottak ukrán állampolgárságától, miután kiderült, hogy kanadai állampolgársággal is rendelkezik. Más források alapján viszont Artemenkót még nem fosztották meg jogerősen ukrán állampolgárságától, a pontos jogi helyzet ezzel kapcsolatban nem világos.  

"Amennyiben az SZBU nyomozása során hasonló esetek nyernek megállapítást bármely személy esetében, legyen az polgármester, kormányzó, miniszter, nyugdíjas, katona, az intézkedés ugyanez lesz, azaz megfosztás az ukrán állampolgárságtól"

- szögezte le a főügyész. 

Tóth Mihály, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének nyugalmazott tudományos főmunkatársa viszont arra mutatott rá, az ukrán alkotmány 25. cikke tiltja, hogy bárkit megfosszanak az ukrán állampolgárságától.  

Egy hete az Ukrinform ukrán állami hírügynökség kiszivárogtatott egy rejtett kamerával készült felvételt, amely felkerült a YouTube videomegosztóra is. Ezen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek a beregszászi konzulátuson.

Ukrajna megfenyegette Magyarországot és a kárpátaljai magyarságot!

Rejtett kamerásfelvétel készült a beregszászi magyar konzulátuson, amelyen az látható, hogy magyar nemzetiségű ukrán állampolgárok megkapják a magyar állampolgárságot. Ezen Ukrajna annyira felbőszült, hogy kiutasítással fenyegetik a magyar főkonzult, a kárpátaljai magyarságot pedig kíméletlen ukránosítással!

A felvétel miatt tovább romlott Magyarország és Ukrajna viszonya. Pavlo Klimkin külügyminiszter kijelentette, hogy a beregszászi magyar konzulátus alkalmazottai megsértették Ukrajna törvényeit, ezáltal a konzuli tevékenységről szóló bécsi egyezményt. 

Csütörtök reggeli fejlemény, hogy az SZBU egyelőre cáfol:

Jelen pillanatban még nem indított nyomozást az Ukrán Biztonsági Szolgálat a Kárpátalján kiadott magyar útlevelek ügyében, ellentétben Jurij Lucenko főügyész állításával

- közölte Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője a LIGA.net ukrán hírportál szerint.

"Erről én semmit sem tudok"

- mondta a szóvivő, furcsának nevezve a főügyész bejelentését, miszerint a titkosszolgálat nyomozást indított, és minden felderített kettős állampolgárt felelősségre vonnak, megfosztanak ukrán állampolgárságától. 

Szavai szerint a főügyészség eljárást indíthatott, és a nyomozás elvégzését az SZBU hatáskörébe utalhatta, de ilyen tartalmú dokumentum nem érkezett a titkosszolgálathoz.

Hitljanszka megjegyezte, hogy tudomása szerint az ukrán jogszabályokban nincs olyan rendelkezés, amely alapján a kettős állampolgárság felelősségre vonást vonna maga után:

"Elméletben elnöki bizottságnál lehet kezdeményezni egy személy állampolgárságtól való megfosztását, ha megállapítást nyer, hogy más ország útlevelével rendelkezik. Ennek az eljárása azonban nincs meghatározva egyetlen jogszabályban sem" 

Jogi szakértők vitatják ugyanakkor az ukrán alkotmány egyértelműségét ebben a kérdésben. Az alaptörvény 4. cikke ugyanis egyáltalán nem egyértelmű megfogalmazásban úgy szól, hogy Ukrajnában "egy, illetve egységes" állampolgárság van, emellett viszont szó sincs az alkotmányban a többes állampolgárság intézményéről, különösen nem annak tilalmáról.      

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/59837/pics/lead_800x600.jpg
kárpátalja,kettős állampolgárság,magyar,magyar állampolgárság,Ukrajna,verecke
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?