Blogolj!

Diplomácia háború: Ukrajna kiutasította a magyar konzult!


Az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét - tájékoztatott csütörtökön a kijevi tárca a honapján megjelent közleményében.

Szilágyi Mátyás, a kiutasított beregszászi magyar konzul

A tájékoztatás szerint a tárca a Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek átadott jegyzékben közölte, hogy a beregszászi diplomata a tisztségével összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, ezért a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezménnyel összhangban távoznia kell az országból.

A közleményben nem szerepel a kiutasított konzul neve.

Az ukrán külügyminisztérium szerint a kijevi vezetés arra számít, hogy a magyar fél a továbbiakban tartózkodni fog mindenfajta barátságtalan lépéstől az Ukrajnához fűződő kapcsolatokban, a kiküldött tisztségviselői pedig a törvénysértésektől.

"A magyar származású ukrajnai állampolgárokra egyesítő tényezőként tekintünk a két ország közötti kapcsolatokban, és ugyanerre szólítjuk a magyarországi partnereinket is"

- áll a külügyi közleményben.

A magyar kormáyn válaszul minden bizonnyal kiutasít majd Magyarországról egy ukrán konzult, ahogy ezt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kilátásba helyezte:

Szijjártó keményen visszalőtt Ukrajnának

Ukrajnának nincs jogalapja a beregszászi magyar konzul kiutasítására, ezért Magyarország az ilyen cselekedetekre a viszonosság elvén alapuló választ fog adni. Ezt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter jelentette ki Moszkvában az orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval folytatott megbeszéléseit követően, más témába tartott sajtóértekezleten.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/60622/pics/lead_800x600.jpg
beregszász,kárpátalja,kettős állampolgárság,magyar állampolgárság,Ukrajna,verecke
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?