Blogolj!

Nagy a baj Kárpátalján - segít a magyar kormány


Megduplázza és majdnem 3 milliárd forintra emeli a kormány a kárpátaljai magyarság támogatását célzó szociális csomag jövő évi keretösszegét - jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. 

Potápi Árpád János elmondta: ezzel évente 23-24 ezer embernek tudnak majd segíteni az oktatás, az egészségügy, a média területén, illetve a szociális és kulturális ágazatban.

Az oktatásban azt tudják elérni reményeik szerint, hogy az itt dolgozók száma stabilizálódik, illetve nem csökken tovább. A döntéssel a kárpátaljai magyar pedagógusoknak járó éves támogatás összege az eddigi 270 ezer forintról 500 ezer forintra növekszik majd - jelezte a nemzetpolitikai államtitkár. Hozzátette: ezt egy összegben kapják meg az érintettek. 

Jelenleg egy tanár fizetése Ukrajnában havi nettó 30-40 ezer forint, így ez óriási segítség nekik. Kitért arra is, hogy az elmúlt években jelentős volt a tanárhiány, 100-120 tanár hiányzott a kárpátaljai iskolákból, amit idénre sikerült 39-re mérsékelni. 

Az államtitkár felidézte, hogy a magyar kormány 2015-ben döntött a kárpátaljai szociális programcsomag bevezetéséről.

Ennek oka elsősorban a 2014 elején kirobbant ukrajnai gazdasági, szociális és társadalmi válság volt, ami rendkívül negatívan hat a kárpátaljai magyar közösségre, helyzetük egyre nehezebb - mutatott rá. 

A jelenlegi feszült diplomáciai és bizonytalan ukrajnai gazdasági helyzetben szükségessé vált az eddigi támogatások növelése a kárpátaljai magyar közösség szülőföldön való maradásának, boldogulásának, illetve szociális biztonságérzetének elősegítése céljából - hangsúlyozta az államtitkár. 

Kifejtette: a szociális programcsomag részeként 2015 óta külön pályázati rendszer keretében bérkiegészítésben részesítik a magyar nyelvű oktatási és nevelési feladatokat ellátó tanárokat, óvónőket és a munkáját segítőket, a művészeti, illetve zeneiskolák magyar nyelven oktató pedagógusait, azokat az egészségügyi dolgozókat, akik munkájukat magyar nyelven látják el.

Támogatják a magyar nyelvű nyomtatott vagy elektronikus médiában tevékenykedő újságírókat, és a munkájukat segítő személyeket, szakmai tevékenységüket magyar nyelven végző művelődésszervezőket és könyvtárosokat, valamint a szakmai tevékenységet magyar nyelven végző színészeket, előadóművészeket, és a munkájukat segítőket - jelezte Potápi Árpád János. 

A programon belül segítik a magyar óvodás és kisiskolás gyermekek étkeztetését, valamint 2015-től a kárpátaljai egyházi személyeket és hitoktatókat, akik magyar, illetve szórvány gyülekezetekben magyar nyelven szolgálnak. 

Az összeget évről évre növelték, 2015-ben 791 millió forint volt, amelyet 2016-ban 931 millióra, 2017-ben 1,2 milliárdra, idén 1,37 milliárdra emeltek, utóbbi pályázatok feldolgozása jelenleg is zajlik. Jövőre a költségvetés 1,4 milliárdot irányzott elő, amit 3 milliárdra növelnek. 

Potápi Árpád János úgy fogalmazott: a kormány ezzel a lépésével is támogatni kívánja a magyar közösséget, amely pillanatnyilag a legnehezebb helyzetben a van a Kárpát-medence és a világ magyarsága közül.

 

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/62164/pics/lead_800x600.jpg
anyaország,kárpátalja,potápi árpád jános,verecke
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?