Blogolj!

Alakul a magyar-ukrán együttműködés


Közös útépítések, új és kibővített határátkelők, töredékére csökkenő vasúti menetidő és állandó repülőjárat Budapest és Lemberg között. Több olyan közös projekt is tárgyalás alatt áll, amelyek közelebb hozhatják majd az ukránokat a magyarokhoz, illetve a két országot egymáshoz.

„A politikai párbeszédben és a kárpátaljai kisebbség jogai körül kialakult nézeteltérések ellenére mostani megbeszéléseinken sikerült a két ország számára egyaránt fontos, konkrét projektjeinkre összpontosítanunk.”

-Így összegezte tapasztalatait hétfőn, egynapos kijevi tárgyalásait befejezve Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

"Több olyan közös projekt is tárgyalás alatt áll, amelyek közelebb hozhatják majd az ukránokat a magyarokhoz, illetve a két országot egymáshoz"

- mondta Magyar Levente. A részleteket ismertetve kiemelte, hogy a Wizzair légitársaság közvetlen légi járatot készül indítani Lemberg és Budapest között.

"Két új autópálya-kapcsolatot tervezünk építeni országaink között, az M3-as autópályát hosszabbítanánk meg két irányba is Ukrajna felé, ennek tervezése jelenleg zajlik"

Fontosnak nevezte a beregszászi elkerülő út és a Beregszász-Munkács közötti út felújítását, illetve a hiányzó szakaszok megépítését, amely magyar forrásból történik, s amelyre 50 millió eurót ajánlott fel a magyar kormány.

"Megállapodtunk, hogy hamarosan kiírjuk a közbeszerzési eljárást, amelyen magyar-ukrán közös konzorcium indulhat majd. Reményeink szerint jövőre, de legkésőbb 2020-ban megkezdődhetnek a munkálatok."

Szót ejtettek a Munkács és Budapest közti vasúti járatok menetidejének lényeges csökkentéséről. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 300 kilométeres szakasz jelenlegi 8-9 órás menetidejét 2-3 órára szeretnék csökkenteni, amit műszaki fejlesztésekkel, illetve szabályozás-összehangolással kívánnak megoldani. Szavai szerint akár már az év vége előtt megszülethet a megállapodás az új járatokról. 

A tárgyalásokon szó volt a meglévő határátkelőhelyek felújításáról és új határátkelők megnyitásáról:

"Mindkét ország már komoly forrásokat fektetett abba, hogy kiépítse a határhoz vezető útszakaszokat”

Kiemelte, hogy megkezdődött a Nagyhódos és Nagypalád közötti átkelőhely kialakítása, azaz megépültek az átkelőhöz vezető utak mindkét oldalon, már csak a határellenőrzési felépítmény megépítése maradt hátra. 

A nap folyamán az államtitkár részt vett a kijevi Petőfi-szobor újraavatásán. A szobor és környezetének felújításához 17 millió forinttal járult hozzá a magyar miniszterelnöki hivatal és a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

 

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/64812/pics/lead_800x600.jpg
anyaország,Ukrajna,verecke
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?