Blogolj!

A kárpátaljai magyarság mögött egy erősödő és gyarapodó Magyarország áll


A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében mintegy 170 millió forint összértékben felújított újabb négy magyar óvodát adott át ünnepélyesen Grezsa István miniszteri biztos Kárpátalján.

A Munkácshoz közeli Szernye település felújított Hétszínvirág óvodájának avatóünnepségén mondott beszédében Grezsa István örömének adott hangot, hogy több hónapos "kényszerszünet" után folytatódik a magyar kormánytámogatással megújult kárpátaljai gyermekintézmények hivatalos átadása.

Hangsúlyozta, örvendetes az is, hogy az intézményátadások megtörik a magyar-ukrán kapcsolatokat az utóbbi időben jellemző rossz hírek sorozatát, és egyúttal jelzik Magyarország kormányának jó szándékát, hogy Kárpátalja magyarlakta és vegyes lakosságú településein mélyreható pozitív változást vigyen véghez az óvodák világában.     

A miniszteri biztos szerint az óvodafejlesztések megvalósítása egyúttal jelzi azt is, hogy a kárpátaljai magyarság mögött egy erősödő és gyarapodó Magyarország áll. A program célja nem más, mint a helyi magyarság szülőföldön történő megmaradásának elősegítése, de az óvodafejlesztési projekt kárpátaljai megvalósítása az ukrán állam számára is támogatást jelent - tette hozzá.     

Megköszönve a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek az óvodafejlesztési programban történő közreműködését, Grezsa István kiemelte: élmény lesz a kárpátaljai magyar gyermekek számára az óvodába járás és nevelőiknek a munka a modern intézményekben.     

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke beszédében - köszönetét kifejezve a magyar kormánynak - elmondta, hogy csütörtökön megtörténik a 40. felújított kárpátaljai magyar óvoda átadása, ami óriási segítség a családoknak, hiszen a szülők civilizált körülmények között tudhatják gyermekeiket. Az óvodafejlesztési programból sokat profitál az ukrán állam is - folytatta -, mert az adók befizetésével hozzájárul a gazdaság "kifehérítéséhez", ugyanis minden beszerzés, munkavégzés hivatalosan, a törvények betartásával történik. Ráadásul a projekt munkahelyeket teremt, így sokan nem kényszerülnek külföldi munkavállalásra - emelte ki a szakember, jelezve, hogy jövőre Kárpátalján elkezdődik az óvodafejlesztések második üteme.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/64952/pics/lead_800x600.jpg
dr. Grezsa István,kárpátalja,óvoda,Ukrajna,verecke
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?