Blogolj!

Méltó válasz a nacionalista Ukrajnának: példaértékű a magyar jótékonyság Kárpátalján


A Kárpátaljának nyújtott magyarországi karitatív támogatás üzenet értékű, mert a nemzetiségek jogait csorbító ukrán politikától függetlenül nem csak a helyi magyarok részesülnek belőle, hanem a többségi nemzethez tartozó rászorulók is - jelentette ki Soltész Miklós államtitkár pénteken Munkácson.

A Katolikus Karitász karácsonyi kárpátaljai segélyprogramjairól a segélyszervezet kárpátaljai kirendeltsége által működtetett munkácsi római katolikus népkonyhán - a segélyadományok átadása alkalmából - tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Karitatív Tanács elnöke hangsúlyozta:

a magyar kormány által Kárpátalján indított gazdaságfejlesztési program mellett nagyon fontos a térségnek nyújtott karitatív támogatás is. A magyarországi karitatív szervezetek fantasztikus munkát végeznek Kárpátalján, az idei adventi időszakban például a Katolikus Karitász egyebek mellett kenyeret, kályhákat és tűzifát juttat el a rászorulókhoz

- tette hozzá. Jelezte, az adományok jelentős részét a segélyszervezet gyűjtötte össze, de szép számmal adakoznak magánszemélyek és olyan cégek is.

Az államtitkár kiemelte:

"a Kárpátaljának nyújtott magyarországi karitatív támogatás üzenet értékű, mert a nemzetiségek jogait csorbító ukrán politikától függetlenül nem csak a helyi magyarok részesülnek belőle, hanem a többségi nemzethez tartozó rászorulók is. Ez tapasztalható többek között a munkácsi népkonyhán is, ahol nem magyarul beszélő gyermekek és felnőttek egyaránt rendszeresen étkeznek, mert a magyar jótékonykodást tekintve a rászorultság az elsődleges szempont, nem a nemzetiség.”

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, a segélyszervezet 200 családot segít a karácsony előtti időszakban élelmiszercsomagokkal, friss kenyérrel, szaloncukorral és bejglivel Kárpátalján. Ezen kívül - folytatta - ötven nehéz helyzetű családnak juttatnak kályhát és téli tüzelőt. A kályhák átadása csütörtökön elkezdődött, a tűzifával történő ellátás pedig január végéig, február közepéig folytatódik szükség szerint - mondta.

A rászorultság szintjéről szólva az igazgató kifejtette, a Katolikus Karitász kárpátaljai kirendeltségének munkatársai tíz településen mérték fel az igényeket, most ezek kielégítése történik. Az adományokat részben a magyar állam segítségével, részben pedig a 1356-os adományvonalat tárcsázó hívek és más támogatók jóvoltából sikerült biztosítani - közölte.

Majnek Antal munkácsi római katolikus megyéspüspök elmondta, a támogatásoknak köszönhetően sikerül azt a kárpátaljai rászoruló réteget segíteni, amely az ukrán államtól nem kap semmilyen támogatást. A legnehezebb helyzetben azok a kisnyugdíjasok vannak, akik 10 ezer forintnak megfelelő ellátásukból képtelenek megvásárolni az élelmet és gyógyszereket, amelyeknek az árai a magyarországiakkal vetekszenek.

A püspök azt is elmondta, hogy mintegy három éve kiválóan működik a Katolikus Karitász kárpátaljai szervezete, amelynek a munkatársai felkutatják mind a katolikus, mind a más felekezetekhez tartozó rászorultakat, akiket élelemmel, ruhával, gyógyszerekkel látnak el. A munkácsi népkonyhán napi rendszerességgel 60-70 rászorulónak főznek önkéntes segítők, és viszik ki a meleg ételt a fekvőbetegeknek, valamint rokkantaknak - mutatott rá. A segélyezés nagyon szervezetten és pontosan folyik, a változó igények figyelembe vételével - fűzte hozzá.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/66312/pics/lead_800x600.jpg
adomány,anyaország,kárpátalja,magyar,verecke
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?