Blogolj!

Kemény üzenet Kárpátaljáról az ukrán elnöknek!


A magyarok, akik évszázadok óta élnek itt, mindig békeszeretetükkel, toleranciájukkal és szorgalmukkal tűntek ki. Azonban az utóbbi időben aggodalommal figyeljük a nemzetiségi kérdés spekulatív kezelését és az ukrán-magyar államközi kapcsolatok megromlását, amit csak felerősítenek az egyes radikális beállítottságú politikusok és médiumok munkatársai által tett meggondolatlan nyilatkozatok.

A címzett: Petro Porosenko ukrán elnök

A kárpátaljai nemzetiségek közötti egyetértés és béke megőrzését kérő beadvánnyal fordult Petro Porosenko ukrán elnökhöz, Ukrajna kormányához és külügyminisztériumához a Kárpátalja megyei tanács.

A megyei tanács csütörtökön az ukrán állam vezetésének címzett beadványt fogadott el, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam egyik legfontosabb feladata a nemzetiségek közötti viszony szabályozása a polgári társadalom kialakítása és Ukrajna európai integrációs törekvései közepette. A tanács egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy Kárpátalja soknemzetiségű lakosságának jelentős részét a magyar közösség teszi ki.

"A magyarok, akik évszázadok óta élnek itt, mindig békeszeretetükkel, toleranciájukkal és szorgalmukkal tűntek ki. Azonban az utóbbi időben aggodalommal figyeljük a nemzetiségi kérdés spekulatív kezelését és az ukrán-magyar államközi kapcsolatok megromlását, amit csak felerősítenek az egyes radikális beállítottságú politikusok és médiumok munkatársai által tett meggondolatlan nyilatkozatok"

- áll a beadványban. Emlékeztetve arra, hogy Ukrajna alkotmánya szavatolja az emberi jogok betartartását, a képviselők felidézték, hogy a Mirotvorec (Béketeremtő) internetes oldal olyan kárpátaljai lakosok személyes adatait hozta nyilvánosságra, akik szerinte második állampolgárság felvételével veszélyt jelentenek az ukrán államra, valamint a társadalomra, és nemzetbiztonsági bűncselekményt követtek el. A tanács szerint bár az alkotmány és a törvények tiltják a személyes adatok nyilvánosságra hozását az érintett állampolgárok beleegyezése nélkül, az ukrán rendvédelmi szervek egyáltalán nem reagáltak a jelzett törvénysértésre.

A tanács a beadványban felhívta az állam vezetésének figyelmét arra is, hogy a kárpátaljai magyar közösségben riadalmat keltenek a közösségi oldalakon és a médiában rendszeresen megjelenő hírek, amelyek szerint a kárpátaljai vámszervek és határőrség munkatársai a határátkelőhelyeken sokszor feltartóztatják és gyakorlatilag átkutatják az Ukrajnából Magyarországra tartó kárpátaljai magyar közéleti szereplőket.

"Érthetetlen számunkra az is, hogy 2018 februárja óta vár elfogadásra az ukrán parlamentben a kormány által előterjesztett 8046. számú törvénytervezet, amely - a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően - 2023-ig meghosszabbítaná az oktatási törvény nyelvi cikkének hatályba léptetési átmeneti időszakát"

- mutattak rá a Kárpátalja megyei képviselők.

Aggasztja a képviselő-testületet az is, hogy az ukrán parlament októberben első olvasatban megszavazta az új nyelvtörvényt, amely véglegesítése esetén ellehetetlenítené a nemzetiségi nyelvek használatát, s így törvényen kívül helyezné a magyar nyelvet is. A dolgok ilyetén állása sérti a kárpátaljai magyarokat, románokat, szlovákokat és más nemzetiségek képviselőit, riadalmat és aggodalmat kelt körükben - olvasható a dokumentumban.

"Mi, a Kárpátalja megyei tanács képviselői úgy véljük, hogy a régió lakosságának hagyományos soknemzetiségűsége olyan lényeges tényező, amely nem hagyható figyelmen kívül, és olyan kiegyensúlyozott nemzetiségpolitika érvényesítését követeli meg, amelynek célja a nemzetiségek közötti viszony harmonizálása, a nemzetiségi és államközi ellentétek kialakulásának megakadályozása"

- mutatott rá a beadvány, amely szerint az ukrán állam nemzetiségpolitikájának az ország alkotmányára, törvényeire és az általa ratifikált nemzetközi megállapodásokra kell épülnie.

A dokumentumban a kárpátaljai képviselők "határozottan kérték", hogy a hatóságok foganatosítsanak hathatós intézkedéseket a Mirotvorec internetes kiadvány működésének beszüntetésére és azon személyek felelősségre vonására, akik vétkesek nemzetiségek közötti viszály szítására irányuló provokatív információk médiumok és közterületi reklámhordozók általi terjesztésében.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/66326/pics/lead_800x600.jpg
kárpátalja,kettős állampolgárság,magyar állampolgárság,Ukrajna,ukrán,ukrán oktatási törvény,verecke
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?