Blogolj!

Egyre durvul az ukránosítás Kárpátalján

Pintér M. Lajos

Fokozódik a veszély, tombol a magyarellenesség: már februárban megszavazhatják az új, erősen diszkriminatív ukrán nyelvtörvényt. Azaz magasról tesznek a nemzetközi tiltakozásra!

Fotó: karpatinfo.net

Hiába a magyar kormány ellenállása és a folyamatos nemzetközi tiltakozás, már februárban újra megszavazhatja a kijevi törvényhozás az új, erősen diszkriminatív ukrán nyelvtörvényt. Ez derül ki Andrij Parubij, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának (parlamentjének) elnöke szavaiból – figyelmeztet a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpontra hivatkozva a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség

Tavaly október 4-én Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa első olvasatban már elfogadta az „Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról” című nyelvtörvényt. A kárpátaljai magyarság képviselői folyamatosan nyomatékosítják: a törvény diszkriminatív, és hatályba lépése esetén negatívan befolyásolja a kisebbségi nyelvek, többek között a magyar helyzetét.

A törvényt a nemzetközi közvélemény részéről is jelentős bírálatok érték. Az Európai Unió például részben a büntetőjogi felelősségre vonás és a lehetséges pénzbírságok miatt figyelmeztette Kijevet arra, hogy mielőtt végleges formájában elfogadják a törvényt, azt mindenképpen küldjék el a Velencei Bizottsághoz normakontrollra. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala szintén komoly kritikákat fogalmazott meg a jogszabállyal kapcsolatosan, például leszögezte, hogy az államnyelv támogatására irányuló intézkedések nem lehetnek kényszerítő jellegűek.

Az ukrán politikai elit a kritikák hatására némi kompromisszumra is hajlandónak mutatkozott a korábbiakban, ám Andrij Parubij, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke február 8-án bejelentette, hogy a kijevi törvényhozás várhatóan már február utolsó hetében napirendjére tűzi az ukrán államnyelvről szóló törvény vitáját.

Parubij kijelentette, hogy „a nyelvről szóló törvény elfogadása az ukrán lét egyik alapvető kérdése”, de azt is elismerte, nem számít arra, hogy a képviselők gyorsan és simán megszavazzák majd a törvényt, szavai szerint akár több napig elhúzódó viták is lehetnek.

Az első olvasatban még tavaly októberben elfogadott szöveghez 2500 módosító indítvány érkezett, ezek feldolgozása folyamatban van, ám fenyegető jel, hogy a jelenlegi ukrán vezetés eltökélt a kisebbségek nyelvi jogait szűkítő államnyelvi törvény elfogadása tárgyában.

„Amíg Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa nem fogadja el a nyelvtörvényt, nem terjesztünk semmilyen más törvénytervezetet, semmilyen egyéb kezdeményezést a képviselők elé”

– jelezte Parubij.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/68805/pics/lead_800x600.jpg
kárpátalja,magyarság,nyelvtörvény,Ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?