Blogolj!

Újabb száz kárpátaljai gyermek szűrését végezte el a Katolikus Karitász orvosmissziója


Újabb száz kárpátaljai rászoruló óvodás és kisiskolás szűrését végezte el a Katolikus Karitász orvosmissziója a múlt hétvégén - mondta Vojcek László, az orvosmisszió vezetője.

A szakember az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában arról is beszámolt csütörtökön, hogy már ötödik alkalommal szűrtek a határon túl rászorulókat szemészeti, fogászati és mozgásszervi betegségek tekintetében.

Hangsúlyozta: a szűrések nagy segítséget jelentenek a térségben, hiszen a kárpátaljai településeken élők egészségügyi ellátása megdöbbentően rossz. Példaként megjegyezte, bevett szokás, hogy fogorvosi ellátás esetén a beteg biztosítja - az előzőleg, saját költségére, gyógyszertárban megvásárolt - érzéstelenítőt.

Azt is elmondta: az orvosmisszió tagjai a gyermekek és óvodások szűrése mellett, - vérnyomás és vércukor tekintetében - felnőtteket is vizsgálnak, emellett nőgyógyászati rákszűrést is végeznek, továbbá az általuk vizsgált mozgásszervi betegeknek gyógytornászi segítséget is nyújtanak.

Közel két éve hozták létre karitász orvosmisszióját, azóta 2200 gyermeken végeztek szűrővizsgálatokat, ebből háromszáznál többen esetben szemüveget, és ötszáz gyermek esetén egyéb gyógyászati eszközöket osztottak szét - ismertette Vojcek László.

(Borító: karitasz.hu/Vermes Tibor)

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/70781/pics/lead_800x600.jpg
kárpátalja,Katolikus Karitász,orvosmisszió
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?