Blogolj!

Magyar állami támogatással létesül kulturális központ Munkácson

Pintér M. Lajos

A Munkácsy Mihály elnevezett művelődési centrumnak és Magyar Háznak az egykori Osztrák–Magyar Bank impozáns, kétszintes épülete biztosít otthont.

Grezsa István. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A magyar állam Munkácson megvásárolta az egykori Osztrák–Magyar Bank impozáns, a város egyik legemblematikusabbnak számító épületét, amelyben a felújítást követően a helyi magyar közösséget szolgáló Munkácsy Mihály Kulturális Központ (MMKK) kap helyet. Erről Grezsa István miniszteri biztos beszélt a kárpátaljai városban, miután megbeszélést folytatott a helyi magyar politikai, civil, egyházi és oktatási szervezetek, valamint intézmények vezetőivel – jelenti az MTI.

A Munkács belvárosában található kétszintes épület előtt tartott sajtótájékoztatón a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos elmondta: a Magyar Házak Kárpátalján Program keretében nemrég megvásárolt egykori banképületet a tervek szerint eredeti állapotában fogják helyreállítani, amihez már készen állnak a tervdokumentációk és megvan a megfelelő pénzügyi forrás is.

Az épületben a város szülöttjéről, Munkácsy Mihályról elnevezett magyar kulturális központ kap helyet, és a létesítmény egyben a munkácsi magyar szervezetek közös Magyar Házaként fog működni.

A miniszteri biztos azt is elmondta, hogy tervezik az egykori banképület nagy alapterületű udvarának turisztikai célú hasznosítását. Ugyancsak a Magyar Ház előtti téren állítják majd fel Munkácsy Mihály életnagyságú szobrát, amelynek a gipszből készült mintája a festő halálát követően elkészült ugyan, de az államváltások miatt soha nem sikerült bronzba önteni és méltó környezetben elhelyezni.

Örömöt fejezte ki, hogy Andrij Baloga munkácsi polgármester támogatásáról biztosította az MMKK létrehozását, és ígéretet tett arra, hogy a polgármesteri hivatal a lehető legrövidebb időn belül meg fog adni minden szükséges engedélyt a létesítmény elkészítéséhez.

A helyi magyar vezetőkkel és Majnek Antal munkácsi római katolikus megyés püspökkel folytatott megbeszélésről szólva Grezsa István kiemelte, mindegyikük lelkesen fogadta a bejelentést a munkácsi magyarság megerősítését célzó nagyszabású projektről, és máris sok ötlettel szolgáltak a készülő MMKK hatékony hasznosítását illetően.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/72864/pics/lead_800x600.jpg
dr. Grezsa István,Grezsa István,kárpátalja,kultúra,kulturális központ,magyarság,Munkács,Ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?