Blogolj!

Aláírták a nyelvtörvényt – felszámolták a kisebbségi jogokat Ukrajnában


Csúcsra jár az ukránosítás, a kárpátaljai magyarság alapvető jogait lábbal tiporják. Mostantól gyakorlatilag mindenhol kötelező teszi az ukrán nyelv használata, a jogszabály megsértéséért súlyos büntetés szabható ki. Brüsszel persze mélyen hallgat...

Porosenko utolsó intézkedéseinek egyikével kivégezte a kárpátaljai magyarságot? Fotó: Twitter

Petro Porosenko leköszönő elnök aláírta szerdán az ukrán nyelvtörvényt, amely ellen több ízben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát – jelenti az MTI.

Porosenko az aláíráskor ismételten hangsúlyozta, szerinte az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvény semmilyen formában nem sért más nyelveket. Reményét fejezte ki, hogy Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök hivatalba lépése után az új ukrán vezetés a gyakorlatban is alkalmazni fogja a törvénybe foglalt normákat.

Köszönetet mondott a parlamenti képviselőknek, a jogszabályt kedden aláíró Andrij Parubij házelnöknek, valamint azoknak az aktivistáknak és a kulturális élet azon képviselőinek is, akik támogatták a törvény elfogadását.

A kisebbségek, így a kárpátaljai magyarság heves tiltakozását kiváltó, durván diszkriminatív nyelvtörvényt a parlament április 25-én fogadta el. A jogszabállyal szembeni kisebbségi ellenállás oka, hogy a törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, valamint az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért való jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

Kedden a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös levélben kérte Porosenkót, hogy ne írja alá a nyelvtörvényt, mert szerintük az kirekesztő, alapjaiban sérti Ukrajna állampolgárainak emberi jogait, és ellehetetleníti az ukrajnai nemzetiségek anyanyelv-használatát. A leköszönő elnök azonban nem zavartatta magát...

Zelenszkij megválasztott elnök pedig korábban azt ígérte, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a törvényt arra vonatkozóan, tiszteletben tartja-e a jogszabály minden állampolgár jogait. Anyaországi és kárpátaljai magyar politikusok, vezetők azonban amiatt aggódnak, beiktatását követően nem lesz különösebb mozgástere, hiszen ugyanazzal a parlamenttel kellene adott esetben visszavonatnia a törvényt, mely komoly nemzeti-nacionalista felbuzdulással szavazta most meg.

1
https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/72961/pics/lead_800x600.jpg
kárpátalja,magyarellenesség,magyarság,nyelvtörvény,Ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-05-17 11:57:24
Aztán ilyenkor hol vannak a máskor oly aktív, hivatásos rettegők, az alapvető emberi jogokért feszt visítozó, különböző - elsősorban a soros gyurika szattyán valagát nyaldosó - szervezetek ?!
Hol van a Helsinki Bizottság, meg a Társaság a Szabadságjogokért, meg a többi ingyenélő "jogvédő", senkiházi társaság ?! Egyetlen szavukat nem lehetett hallani ezzel az üggyel kapcsolatban sem !!!!!!
A kárpátaljai magyarok sorsa nem fontos nekik, csak az a fontos, hogy a jobboldali, nemzeti, Orbán kormányt szidják nap, mint nap ?
ALJAS, SOROS-CSICSKA BANDA AZ EGÉSZ !!!!
Ideje volna már kiebrudalni ebből az országból ezeket a haszonlesőket !!!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?