Blogolj!

Klebelsberg nyomdokain halad a kárpátaljai magyar expanzió

Pintér M. Lajos

A sikeres óvoda- és iskolafejlesztési programot a kulturális mecenatúra követi, ami szellemi, identitásbeli plusszal is színesíti az anyaország által támogatott gazdasági fejlődést Kárpátalján. Részletek Grezsa István kormánybiztossal készített, június 4-én megjelenő nagyinterjúnkból!

A középkori műemlék beregszászi Bethlen–Rákóczi-kastélyt is felújítaná a magyar állam. Fotó: Wikipedia

A magyar kormány a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programok mellett legalább olyan fontosnak tartja a kulturális expanziót, ennek jegyében – adott esetben az államközi kapcsolatok valós állapotára való tekintet nélkül, és a magyarellenes kijevi törvényhozási aktusokat félretéve – fejti ki tevékenységét nap mint nap Kárpátalján is.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Grezsa István szerint

„Klebelsberg Kuno zseniálisan ismerte fel, Trianont akkor lehet meghaladni, ha növeljük a befolyást, ahol tudjuk: például a kultúra és az oktatás területén. Hiszen tagadhatatlan, történelmi hagyományai, tapasztalatai és szervezettsége okán a magyar kultúra és oktatás magasabb szintet képvisel, mint a szomszédos államoké, még ha nem is szeretném ezzel lebecsülni az erőfeszítéseiket. A magyar expanzió éppen ezért nem az ő kárukra történik, hanem velük együtt, erősítve a Kárpát-medencei stabilitást”.

Ennek a folyamatnak a részeként kíván a magyar kormány megszerezni olyan, magyar történelmi szempontból emblematikus épületeket, melyekre az ukrán állam évtizedek óta nem tudott és nem is tud fordítani.

„Így vásároltuk meg a még mindig 20 százalékban magyarok által lakott Munkács főutcáján az egykori osztrák–magyar bank épületét, ahol a Munkácsy Mihály Magyar Kulturális Központot tervezzük kialakítani, mely otthont nyújthatna az ottani magyar szervezeteknek, és teret adhatna a kulturális rendezvényeknek. Emellett Munkács magyar királyi város régi adósságát is pótolnánk, méltó szobrot állítva az egykoron világhírű, ünnepelt művészként hazatérő fiának, Munkácsy Mihálynak. Biztató, hogy a munkácsi városvezetés támogatja törekvéseinket. A Rákóczi-emlékév kapcsán ötnegyedes, tehát az életnagyságúnál jóval nagyobb lovasszobrot állítunk a fejedelemnek. Az egyik legkiválóbb magyar szobrászművész, Győrfi Lajos alkotása elkészült, és arra vár, hogy átadjuk. A szobrot Beregszász gyönyörűen felújított, Budapest fantázianévre hallgató terén avatjuk fel néhány hónapon belül. A további terveink között szerepel Beregszász legrégebbi épülete, a középkori műemlék Bethlen–Rákóczi-kastély, a nagyszőlősi Perényi-kastély, a szerednyei Buttler-ház vagy a tiszaújlaki sóház felújítása”

– sorolta a kormánybiztos a Blogstarnak.

Grezsa Istvánnal nemzetpolitikáról, kulturális expanzióról és a határok légiesítéséről is beszélgettünk Trianon 99. évfordulója kapcsán. Nagyinterjúnk június 4-én lesz olvasható a Blogstaron.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/73843/pics/lead_800x600.jpg
anyaország,beregszász,Grezsa István,kárpátalja,kultúra,kulturális központ,magyarság,Munkács,Ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?