Blogolj!

Magyar kormánytámogatással újult meg a nagydobronyi líceum

Pintér M. Lajos

Kárpátalján is véget ért az ottani magyarság száz év magánya.

Fotó forrása: Wikimedia

Ünnepélyesen megnyitotta a 2019-2020-as tanévet a négy kárpátaljai református líceum vasárnap az ungvári járási Nagydobronyban, ahol átadták a magyar kormány közel 400 millió forintnyi támogatásával felújított és új létesítményekkel bővített helyi líceumot.

A legnagyobb kárpátaljai magyar település református templomában hálaadó istentisztelet keretében tartott tanévnyitón mondott köszöntőjében Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke Orbán Viktor miniszterelnök tavaly novemberi beszédéből idézve a többi között hangsúlyozta: az anyaország legfontosabb üzenete, hogy a száz év magyar magány véget ért. A Kárpát-medence ma már egyre inkább magyar kulturális és oktatási tér, amit az is jelez, hogy több mint 40 milliárd forintból épülnek és újulnak meg magyar óvodák a határon túli területeken, ahol immáron magyar egyetemek, felsőoktatási intézmények működnek – mondta.

Hozzátette, a Kárpát-medence mindinkább magyar gazdasági tér is, hiszen csak Kárpátalja az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program keretében eddig 13,5 milliárd forintnyi anyaországi támogatást kapott a magyar vállalkozások fejlesztésére pályázatok révén, ami a magyarok szülőföldön maradását és boldogulását szolgálja. Emlékeztetett arra is, hogy 2018-ban a nemzetpolitikai államtitkárság 13 milliárd forintot fordított a kárpátaljai magyarok szociális támogatására.

A politikus kiemelte, a magyar kormány 10 milliárd forint támogatást nyújt 64 kárpátaljai magyar bázisiskola megújításához és fejlesztéséhez. Ez azért fontos – fejtette ki –, mert a jövő zálogai a fiatalok, s

„a kárpátaljai magyar oktatási intézmények fejlődése, bővülése azt mutatja, vannak fiatalok, van tehát jövője a kárpátaljai magyarságnak”.

Emlékeztetett arra, hogy 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz, amikor az emlékezés mellett a magyarság megmutathatja magát, felmutathatja az értékeit Európának és a világnak. Hangsúlyozta, Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédai – köztük Ukrajna – erős és bölcs nemzetek legyenek, meg tudják adni a területükön élő nemzetiségeknek az őket megillető jogokat, mert az békét, prosperitást hoz.

„Nem vagyunk hajlandóak lemondani azokról a közösségi jogokról, amelyeket egyszer már megszereztünk, és most el akarják tőlünk venni”

– hangoztatta.

Pánczél Károly köszönetét fejezte ki a Nagydobronyi Református Líceum pedagógusainak, akik az utóbbi 25 év során több mint 700 diákot bocsátottak útjukra. A jövőbe történő beruházásnak nevezte, hogy a magyar kormány 398 millió forintos támogatásából megújult, kollégiumi férőhelyekkel, tornateremmel és hat tanteremmel bővült a nagydobronyi intézmény.

A tanévnyitón elhangzott, hogy a négy kárpátaljai református líceumban összesen 512 diák kezdte meg az új tanévet. A tanintézetekben folyó oktatás színvonalát jelzi, hogy az idén érettségizett 145 diák közül 136-an folytatják felsőoktatási intézményekben a tanulmányaikat – jelenti az MTI.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/83399/pics/lead_800x600.jpg
anyaország,kárpátalja,magyarság,Ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?