Blogolj!

Biztonsági kockázatként kezelik magyarjaikat az ukránok

Pintér M. Lajos

Ennek a gondolkodásmódnak kell véget vetni, ha meg akarjuk teremteni a kelet- és közép-európai térség összefogását és békességét.

Illusztráció: kiszo.net

Az őshonos kisebbségek helyzetének a megoldása elengedhetetlen a kelet- és közép-európai térség összefogásának sikeréhez.

Ezt Kalmár Ferenc, a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos szögezte le az olaszországi Udinében, ahol a Közép-Európa jövőjével foglalkozó XV. Mitteleuropa Fórumon vett részt. Többek között

arról is beszélt, milyen súlyos veszélyekkel jár, ahogyan bizonyos államok – így Ukrajna – a kisebbségekkel bánik.

A miniszteri biztos kiemelte a közép-európai térség önállóságának és összefogásának a fontosságát. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet az egykori magyar miniszterelnök, Antall József kezdeményezése nyomán megalakult Visegrádi Hármak csoportjára, amely végre be tudta tölteni az Osztrák–Magyar Monarchia szétesése után a térségben kialakult hatalmi vákuumot, és fontos szerepe volt az ugyanezt célzó nagyhatalmi törekvések kivédésében. Rámutatott, az azóta már négy országot tömörítő csoport – és így a régió – fontosságát jelzi az is, hogy jelenleg Németország nagyobb kereskedelmet bonyolít a Visegrádi Négyekkel, mint Franciaországgal.

Az udinei fórum „Közép-Európa 1989-2019; múlt és a jövő között” nevet viselő panelbeszélgetésén Kalmár Ferenc felhívta a figyelmet az Európai Unióra nehezedő külső kihívásokra, elsősorban a gazdasággal és a migrációval kapcsolatban, és hangsúlyozta: ezeknek a megoldásához összefogás kell. Úgy vélte,

ehhez először rendezni kell a régión belüli ellentéteket, különös tekintettel a nemzeti kisebbségek helyzetére.

Emlékeztetett arra, hogy ezzel kapcsolatban Szili Katalin miniszterelnöki megbízottal egy öt pontból álló javaslatot dolgoztak ki, amelyet az unió új tisztségviselőihez is benyújtanak majd.

A nemzeti kisebbségekkel szembeni bánásmód terén Kalmár Ferenc negatív példaként említette Ukrajnát, valamint hangsúlyozta: veszélyes lehet, ha egy ország biztonsági kockázatként kezeli e csoportokat.

„Ha minden ország visszamegy a demokratikus alapokhoz, akkor ezeket a kérdéseket félelem és probléma nélkül lehet kezelni”

– fogalmazott.

Rámutatott arra is, hogy nem helyes összemosni az őshonos európai kisebbségeket az újonnan érkezett bevándorlókkal, és az őshonos kisebbségeknek járó jogokat el kell választani azoktól, amelyeket a migránsoknak adnának.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/84732/pics/lead_800x600.jpg
Kalmár Ferenc,kárpátalja,magyarellenesség,magyarság,Ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?