Blogolj!

Ez igen: NATO-vétó a kárpátaljai magyarok érdekében!

Pintér M. Lajos

Lehet, hogy az óceán túloldalán nem olyan fontos a 150 ezres kárpátaljai magyar kisebbség érdeke, de az anyaország a leghatározottabban és a legkeményebben kiáll nemzettársaink mellett.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A nemzet, a magyarság mindenek előtt! Ennek jegyében megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát Magyarország – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter az Eurázsia Fórum elnevezésű rendezvényen Budapesten.

Magyarország nem hajlandó a geopolitika oltárán feláldozni a kárpátaljai magyar közösséget

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta: a NATO nagyköveteinek találkozója után szokásos gyakorlat a közös nyilatkozat kiadása, de ezt most Magyarország megvétózta. A hosszú előkészítő munka során a magyar kormány számos javaslatot tett arra, hogy a nyilatkozat tartalmazzon olyan kitételeket, amelyek köteleznék Ukrajnát a magyar közösségtől elvett jogok visszaadására.

Szerettük volna, ha ebben a közös nyilatkozatban szerepeljen olyan mondat, amely tartalmazza, hogy az ukránoknak teljesíteniük kell kötelezettségeiket, amelyeket nemzetközi jogszabályok, illetve nemzetközi szervezetek előírnak. Olyan javaslatot is tettünk, amely az Európa Tanácsra, illetve az ENSZ-re hivatkozik kisebbségi ügyekben. Ezeket a javaslatokat nem fogadták el, így „nem tehettünk mást, megvétóztuk a nyilatkozatot”

– emelte ki.

Szijjártó Péter szerint

a 150 ezres kárpátaljai magyar kisebbség érdeke „az óceán túloldalán nem olyan fontos, de mi itt élünk Közép-kelet Európában, egy magyar ember érdeke is elég ahhoz, hogy kiálljunk érte”.

Magyarország világossá tette: a NATO-n belüli minimális szövetségi szolidaritás az lenne, hogy egy ilyen közös nyilatkozat mondjon valamit az egyik tagállamhoz tartozó kisebbség jogfosztásáról, és szögezze le a jogok visszaállítását – mutatott rá.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/85282/pics/lead_800x600.png
kárpátalja,magyarellenesség,magyarság,NATO,szijjártó péter,Ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?