Blogolj!

Rákóczi Ferenc Beregszászon


Kárpátaljára érkezett kedden Rákóczi Ferenc lovas szobra, amelyet a tervek szerint december 17-én avatnak fel Beregszász központjában.

Fotó: karpataljalap.hu

Brenzovics László, a szoborállítást Beregszász polgármesteri hivatalával közösen kezdeményező Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke elmondta, hogy sikerült Magyarországról zökkenőmentesen Kárpátaljára szállítani II. Rákóczi Ferenc életnagyságú lovas szobrát, a Püspökladányban élő és alkotó Győrfi Lajos alkotását. A szobrot Beregszászon, a Budapest téren állítják fel – tette hozzá.

Rákóczi újra megérkezett Beregszászba, hisz 1703-ban már volt itt. A beregszászi magyarok nemzedékek óta szerették volna, hogy legyen Rákóczinak egy szobra Beregszászban, és ezt most sikerült megvalósítani. Rákóczit sok minden köti Beregszászhoz, például az, hogy itt kezdődött el a szabadságharc a zászló kibontásával. Most ez végre megvalósult, száz évvel Kárpátalja elcsatolása után, egy rendkívül nehéz helyzetben. Hálásak lehetünk a szobrászművésznek, Győrfi Lajosnak, a magyar kormánynak aki ezt finanszírozta Grezsa István miniszteri biztosnak a közreműködésével. Remélem, hogy fontos értéke lesz ez a szobor a városnak, ahol meg lehet majd emlékezni a nagyságos fejedelemről

– mondta Brenzovics László, a karpataljalap.net oldalnak.

A KMKSZ elnöke szerint a Budapest tér – a talapzattal együtt hat és fél méter magas lovas szoborral – zarándokhely lesz egész Kárpátalja számára, hiszen II. Rákóczi Ferenc fontos történelmi személyisége mind a kárpátaljai magyaroknak, mind a ruszinoknak. A fejedelem a régióban élő valamennyi nép jogainak védelmében folytatta szabadságharcát, ezért emlékét ma is ápolják a vidéken – emlékeztetett Brenzovics László.

A Rákóczi-szobor – Beregszász első lovas szobra – talapzatát még júniusban lerakták.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/86949/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?