Blogolj!

A magyarság torkának szegezik a kést Ukrajnában?

Pintér M. Lajos

Ezúttal a régiókat rajzolnák át ceruzával úgy, hogy az hátrányosan érintse a magyar kisebbséget.

Ha az ukrán parlament jelen formájában fogadja el a közigazgatási törvény módosítását, az egy újabb támadás lehet a kárpátaljai magyar közösség ellen – mutatta be Zsigmond Barna Pál (Fidesz), a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) regionális önkormányzati munkacsoportjának társelnöke.

Tóth Miklós kárpátaljai képviselő beszámolójára hivatkozva kitért rá: Ukrajna milyen reformot tervez a közigazgatás területén.

Az ukrán törvényhozás napirendjén szerepel a régiók átszervezése. Ha jogszabályt jelen formájában fogadják el, az egy újabb támadás lehet a magyar közösség ellen, hiszen úgy rajzolnák át a területi közigazgatási térképet, hogy az hátrányos lenne a magyar közösség számára

– mondta.

A politikus figyelmeztetett: Ukrajnának meg kellene fontolnia a jogszabály elfogadását, hiszen

az oktatási törvény és a nyelvtörvény után egy harmadik jogszabály születne, ami hátrányosan érinti a kárpátaljai magyarságot.

A Velencei Bizottság a közelmúltban állapította meg: a nyelvtörvény vonatkozásában Ukrajna megszegte nemzetközi kötelezettségeit, az általa vállalt kétoldalú nemzetközi kötelezettségeket, valamint a nemzetközi jogot is.

„Új elnök, új remény”

– kommentálta hazánk reményét, hogy Ukrajna hatályon kívül helyezi az oktatási törvényt és a nyelvtörvényt, és nem ebben a formában fogadják el a közigazgatási törvényt sem.

Rámutatott, Magyarország abban érdekelt, hogy a két ország közötti kapcsolatok normalizálódjanak, és abban a pillanatban, hogy Ukrajna visszatér a korábbi gyakorlathoz, és kedvezően bánik az ottani magyar közösséggel, akkor hazánk hajlandó feloldani vétóját a NATO-val való együttműködés vonatkozásában, addig viszont szó sem lehet erről – összegez az MTI.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/87312/pics/lead_800x600.jpg
kárpátalja,közigazgatási törvény,magyarellenesség,magyarság,nyelvtörvény,oktatási törvény,Ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?