Blogolj!

Szijjártó odapörkölt az ukránoknak: szavak helyett tetteket akarunk

Pintér M. Lajos

Egynek szép gesztus, hogy magyarul is megszólalt az ukrán elnök, de édeskevés: adják vissza a kárpátaljai magyaroktól ellopott jogokat!

Fotó: MTI

A magyar kormány az Ukrajnával való jószomszédi kapcsolatok helyreállításában érdekelt – így reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újévi köszöntőjében Ukrajna nemzeti közösségeinek anyanyelvén, a többi között magyarul is megszólalt.

A miniszter szerint a jószomszédi kapcsolatok helyreállítása Magyarországnak, Ukrajnának és a kárpátaljai magyar közösségnek is jó lenne:

„Fontos és szép gesztusnak tartjuk, hogy az ukrán elnök magyarul is beszélt újévi köszöntőjében, egyben reméljük, hogy szavait mihamarabb tettek is követik, és az ukrán parlament úgy módosítja majd az oktatásról és a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvényeket, hogy azzal visszaadják a kárpátaljai magyaroktól korábban elvett jogokat.”

Szijjártó az MTI szerint aláhúzta, a magyar kormány készen áll a magas szintű párbeszédre, és a továbbiakban is készen áll megadni minden segítséget ahhoz, hogy Ukrajna minél gyorsabban fejlődhessen. Mint ismeretes, hazánk többször is határozottan jelezte ugyanakkor, csak akkor oldja fel a NATO és Ukrajna közeledését blokkoló vétóját, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják az őket megillető jogokat.

NATO-vétót érnek Ukrajna magyarellenes jogtiprásai

Magyarország csak akkor oldja fel a NATO és Ukrajna közeledését blokkoló vétóját, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják az őket megillető jogokat. A NATO és Ukrajna közeledését blokkoló vétóját Magyarország akkor oldja fel, ha a kárpátaljai magyarok visszakapják az ukrán nyelvtörvény előtt őket megillető jogaikat. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter mondta a közmédiának szerdán a londoni NATO-csúcson.

A történet előzménye, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magyar szavakat is szőtt első, államfőként elmondott újévi köszöntő beszédébe, amelyben összefogásra biztatta honfitársait a köztük lévő különbségek ellenére. A szerda hajnalban sugárzott beszédében Zelenszkij arra kérte az ukránokat, hogy őszintén gondolkodjanak el azon, kik ők, majd példaként felsorolt számos tipikus élettörténetet. Itt tért ki a különböző nyelveket beszélőkre, köztük példaként hozva fel Beregszász lakóját, aki – mint magyarul mondta – „őrzi anyanyelvét”.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/88311/pics/lead_800x600.jpg
kárpátalja,magyarság,nyelvtörvény,szijjártó péter,Ukrajna,ukrán oktatási törvény
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?