Blogolj!

Kijev tovább akadályozza a kárpátaljai magyar oktatást

Pintér M. Lajos

Az ukrán oktatási miniszter beintett hazánknak: ha belegebedünk, akkor sem ismerik el tősgyökeres népként a kárpátaljai magyar kisebbséget. Ennek hiányában pedig az oktatás feltételein sem áll módjában javítania Ukrajnának.

Szijjártó és Novoszad: nem közelednek az álláspontok. Fotó: karpat.in.ua

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter két javaslatot tett pénteki találkozójuk az ukrán oktatási miniszternek, ám úgy tűnik: egyik fülén be, a másikon ki. Vagyis mindkettőt lazán lesöpörte az asztalról. Továbbra sincs tehát remény a kárpátaljai magyar oktatás helyzetének javítására – tájékoztat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség.

A tanügyi tárca honlapjára hivatkozva közlik, hogy Hanna Novoszad szerint az ukrajnai magyar kisebbség tősgyökeres népként történő elismerése politikai kérdés, amit jelenleg nem érdemes feszegetni. Az ukrán miniszter kifejtette, a magyarok törvényileg nem esnek ebbe a kategóriába, az ukrán nyelv óraszámának növelése a magyarul oktatott tárgyak tanóráinak csökkentése nélkül pedig megoldhatatlan.

Szijjártó Péter arra kérte kollégáját, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy jó feltételeket biztosítsanak az anyanyelv oktatásához és az államnyelv elsajátításához a magyar kisebbség számára. Ezért kezdeményezte a magyar tősgyökeres nép nyelveként történő elismerését (az őshonos nemzetiségiek iskoláiban ugyanis a diákok az első osztálytól az érettségiig anyanyelvükön tanulhatnak minden tantárgyat), valamint az ukrán nyelv tanóra számának növelését az iskolákban, de nem a többi tárgy rovására. Novoszad viszont azt mondja: a magyar elismerése tősgyökeres nép nyelveként jelenleg nem lehetséges.

„A tősgyökeres népek nálunk világosan meg vannak határozva törvényileg, és meg kell érteni, hogy az érintett országok listájának a módosítása alapelveket sértene, mivel jelenleg tősgyökeres népeknek azok minősülnek, amelyeknek, Ukrajnán kívül, nincs anyaországuk. A magyar nyelv nem felel meg ennek az elvnek”

– mutatott rá a miniszter, aki azt állítja: Ukrajna teljesítette a Velencei Bizottság minden ajánlását.

Az ukrán nyelvórák számának növelésével kapcsolatban úgy fogalmazott, az nem lehetséges a magyarul oktatott tárgyak óraszámának csökkentése nélkül, mert Ukrajna nem vezethet be hétnapos heti oktatást a magyar tanulók számára. Ukrajnában egyébként a törvény a krími tatárokat ismeri el tősgyökeres népként, számukra elvben biztosított az anyanyelvű oktatás az első osztálytól a középiskola befejezéséig – írja a KMKSZ.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/90134/pics/lead_800x600.jpg
kárpátalja,magyarság,oktatás,oktatási törvény,Ukrajna,ukrán oktatási törvény
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?