Blogolj!

Hiába hisztiznek az ukránok, Magyarország nem enged a kisebbségi jogokból!

Pintér M. Lajos

Hazánk számára ugyanis sokkal fontosabb a 150 ezer kárpátaljai magyar, mint bármiféle geopolitikai megközelítés.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A NATO-Ukrajna tanácsülések blokkolása mindaddig fennmarad, amíg nem tudunk megállapodni az elvett kisebbségi jogok visszaadásáról

– ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szögezte le az Országgyűlés keddi ülésén.

Kiemelte: mikor erről a kérdésről beszélnek, a világpolitikában gyakran úgy állítják be Magyarországot, mintha ez egy oroszbarát politika lenne, ami „nevetséges”. Érthető, hogy több ezer kilométerre innen,

„egy óceánnal odébb”, más gondolati perspektívában, 150 ezer magyar kevésbé fontos, mint a geopolitika, de nekünk sokkal fontosabb ez a közösség, mint bármely geopolitikai megközelítés.

Március 26-án Budapestre látogat az ukrán külügyminiszter, akit az ukrán elnök azzal bízott meg, hogy próbálja meg a kétoldalú kapcsolatokat helyreállítani.

„Mi erre készen állunk, erre a találkozóra is ésszerű, józan észen alapuló javaslatokkal készülünk”

– vázolta.

A külügyminiszter kifejtette: a kétoldalú kapcsolatok a szomszédos országok tekintetében az a reláció, ahol a legtöbb kihívás érte az országot. Magyarország természetesen Ukrajna mellett áll, amikor a területi integritásáról és szuverenitásáról van szó, de nem szabad elhallgatni, hogy a Kárpátalja területén élő magyar nemzeti közösség jogait sok esetben megsértették ukrán törvényhozási döntésekkel, olyan törvényeket léptettek életbe, amelyek sértik a magyar nemzeti közösség jogait. Ráadásul itt nemcsak a magyar közösségi jogairól van szó, hanem általában a kisebbségi jogokról.

Elmondta: Ukrajna célja, hogy minden ukrán állampolgár jól beszélje az államnyelvet, Magyarország célja pedig az, hogy a határon túli magyar nemzeti közösségek megkapják a saját anyanyelvükhöz kapcsolódó jogokat. E két cél nem kibékíthetetlen egymással.

Felidézte: Ukrajnában a magyar oktatásban részesülők heti hét órában tanulnak ukrán nyelvet, ami – ha megfelelő színvonalon történik – elég ahhoz, hogy jól megtanulják a nyelvet, mégsem beszélik jól. Ennek oka, hogy az ukrán mint államnyelv oktatása nem megfelelő színvonalú, ezért emelni kell az ukrán nyelv oktatásának színvonalát, aminek költségeit Magyarország kész állni.

Szijjártó Péter közölte: komplex javaslatot tettek Ukrajnának, amely kitér egy 50 millió euró kötöttsegély-hitel keretében a kárpátaljai infrastrukturális fejlesztésekre, új határátkelőhelyekre, a gyorsforgalmi kapcsolatok javítására, valamint mezőgazdasági együttműködésre is.

https://verecke.blogstar.hu/./pages/verecke/contents/blog/91577/pics/lead_800x600.jpg
kárpátalja,szijjártó péter,Ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?